Január és október vége között összesen 12,95 millió új autó talált gazdára az uniós országokban, ez 0,7 százalékos csökkenést jelent éves szinten. Ugyanakkor az október jól sikerült: 9 százalékkal közel 1,2 millióra nőttek az eladások - derül ki az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA)  kedden publikált adataiból.

Az EU-n belül a német autópiac a legnagyobb, ahol tíz hónap alatt több mint 3 millió új autó kelt el, ez pedig 3,4 százalékos növekedést jelent. A darabszám szerinti eladások alapján Németország után jön az Egyesült Királyság  és Franciaország 2 milliós és 1,8 milliós eredménnyel, ami utóbbiak 3, illetve 0,3 százalékos csökkenést jelentenek tavalyhoz képest.

A növekedési tempót nézve viszont teljesen más a sorrend. A litván autópiac áll az élen 43 százalékos bővüléssel (27 ezer új autó), a második Románia 19 százalékos többlettel (113 ezer új autó), a harmadik pedig Magyarország, 10 százalékos plusszal (115 ezer új autó). A nagy arányú elmozdulást a balti országokban részben az alacsony bázis eredményezi, valamint általános tényező az is, hogy a válság után összeomlott a piac, ami az elmúlt időszakban javult fel.