Komoly veszély fenyegeti az autósokat - ismét figyelmeztetnek

Július közepétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, autót vezetve érdemes felkészülni erre is, hogy elkerüljük a nemkívánatos ütközést. Az előző vadászati évben közel ötezer őzt ütöttek el az autósok.
Tóth László Levente, 2019. július 18. csütörtök, 17:57
Fotó: Pixabay

A következő egy hónapban a szokásosnál is óvatosabban vezessenek az autósok, hogy elkerüljék a baleseteket - hívja fel a figyelmet a Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete és a Magyar Autóklub, mint az ország legnagyobb autós civilszervezete.

Július közepétől augusztus közepéig tart ugyanis az őz - hazánk legnagyobb egyedszámban és szinte mindenhol előforduló nagyvadfajának - párzási időszaka. A nász alatt a bakok kergetik a sutákat, és eközben az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában, ráadásul nappal is aktívak, így nagyobb az esély arra, hogy kiugranak az autók elé.

Az őz egyedszámát hazánkban mintegy 380 ezerre becsülik, az ország egész területén előfordul. A hazánkban 2017-2018-as vadászati évben elütött 6218 nagyvadból 4756 őz volt, és a balesetek jelentős része az üzekedési időszakban történt.

A következő hetekben ezért nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon érdemes résen lenni autóvezetés közben. Amennyiben őz keresztezi az utat, számíthatunk rá, hogy követi egy másik, így lassítsunk, dudáljunk - javasolják a szervezetek. Szakértők szerint a sebesség sem mindegy. Este, kivilágítatlan erdei, és a vadak által sűrűn látogatott területen áthaladva ez akár igen lassú, óránként 20 kilométeres sebesség sem számít túlzásnak ilyenkor. Amennyiben kiugrik az autó elé az őz, az egyetlen megoldás a vészfékezés, ezért is figyelni kell a követési távolságra. A volánt semmiképp se rántsuk el, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mert ez szintén balesethez vezethet. Ütközés esetén pedig feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mert a vad- és gépjármű ütközés közúti balesetnek számít. A helyszínelés jegyzőkönyve lehet az alapja az esetleges további ügyintézésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrség gondoskodik.

A vadban keletkezett kárt általában a vadászatra jogosult állja, az autóban vaddal való ütközés esetén keletkezett kár esetén pedig a casco-biztosítás, illetve a kötelező gépjármű felelősség-biztosítás vadkár-kiegészítő biztosítás jelenthet segítséget az autósnak. Újabban ugyanakkor az is felmerült, hogy a vadkár-kiegészítő biztosítást beépítenék a kötelező gépjármű felelősség-biztosítás díjába - s emiatt minden autótulajdonos pár száz forinttal több kötelező díjat fizetne -, de erről egyelőre még nem született döntés.

HOZZÁSZÓLÁSOK