BUX
38236

Autósok figyelem: az útdíjkapuk a gyorshajtókra is vadásznak majd

Nemcsak 525 sebességmérő készüléket vesz a rendőrség a gyorshajtók kiszűrésére, hanem az autópálya-kezelő, immár Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kapuinak kameráit és az autópálya-matricák meglétét ellenőrző autóit is alkalmassá teszik majd a szabálytalankodó autósok megbírságolására – tudta meg a hvg.hu.

Napi.hu, 2014. június 5. csütörtök, 07:48

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülésén terjesztette be a fejlesztési miniszter a közbeszerzés alóli mentességi javaslatot a mintegy 12 milliárd forintos projektre, amelyet este el is fogadtak.

Ha valaki az egymás után lévő traffipaxokba többször is belefut, az annyi büntetést fog kapni, ahány sebességmérő megörökítette a gyorshajtását.

Jelenleg mintegy 160 traffipaxa van a rendőrségnek. Ezek mellé, mint ismert, 525 sebességmérő készüléket vásárol mintegy 12, 5 milliárd forintért. A Belügyminisztérium a beszerzési terv nyilvánosságra kerülésekor egy évvel ezelőtt azzal indokolta a traffipax-vételt, hogy rendőrségi adatok szerint a 2013. május végéig történt 5183 személyi sérülésessel járó közlekedési baleset 30,8 százaléka a gyorshajtóknak köszönhető.

A hvg.hu szerint úgy látszik, a jelenlegi és beszerzendő, összesen 681 sebességmérő készüléket nem tartják elégnek, mert az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság szerdai ülésére terjesztette be Németh Lászlóné fejlesztési miniszter a közbeszerzés alóli mentességet arra a nettó 12 milliárd forintos projektre, amely révén az útdíjfizető kapuk és matrica-ellenőrző autók is alkalmasak lesznek a megengedett sebességnél gyorsabban közlekedő autósok kiszűrésére és megbírságolására. Ezt megerősítette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is a portál megkeresésére írt válaszában. Az előterjesztés szerint a 12 milliárd forintból 7 milliárd az öt évre szóló működtetési költség, többiből pedig a fejlesztést végzik el, amely révén a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. 101 útdíjkapujának és 45 mobil adatgyűjtő gépjárművének informatikai rendszerét más rendszerekkel, így a rendőrségivel kapcsolnák össze.