A gépjármű üzembentartójának objektív felelősségén alapuló közigazgatási hatósági eljárások lefolytatását a rendőrségen belül az eddigi egy helyett két hatóság látná el. A korábban kijelölt Vas megyei rendőrfőkapitány (Szombathely) mellett, első fokú hatósági jogkörben járna el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitány az illetékességébe tartozó közigazgatási hatósági ügyekben. A másodfokú eljárások lefolytatása továbbra is a budapesti rendőrfőkapitány hatáskörébe tartozna - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által készített, "a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről, az e tevékenységre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, felhasználásának rendjéről és az ellenőrzésben történő közreműködés feltételeiről" szóló kormányrendelet módosításának tervezetéből, ami a kormány.hu oldalon jelent meg, s amit november 25-ig lehet nyilvánosan véleményezni.

A bírságolással kapcsolatos első fokú eljárás lefolytatására a Vas megyei rendőrfőkapitány illetékes: Baranya megye, Győr-Moson-Sopron megye, Fejér megye, Komárom-Esztergom megye, Somogy megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye és Zala megye, valamint Budapest területén, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitány Bács-Kiskun megye, Békés megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nógrád megye és Pest megye területén elkövetett jogsértések esetében rendelkezne illetékességgel. A rendelet január 1-jén lépne hatályba.

Az előterjesztés célja a közlekedésbiztonság növelése, az elkövetett szabályszegések miatti felelősségre vonás elkerülhetetlenségének további fokozása, az alkalmazott szankciók hatékonyabb érvényesítése - olvasható a tervezetben.

Jön a traffipax-invázió

A Közlekedési Operatív Program (Közop) keretében a közeljövőben várhatóan 365 darab sebességellenőrzésre is alkalmas fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrző pontot (KKEP) állítanak fel, továbbá 160 darab mobil KKEP-ot szereznek be, amelyek a rendőrség jelenleg üzemelő sebességmérő készülékeit váltják majd ki. (Ez a mennyiség a jelenleg használt traffipaxok számának több mint kétszerese).

A fix telepítésű KKEP-ok működése kapcsán várhatóan növekedni fog a közigazgatási hatósági eljárások száma, így ennek kezelése érdekében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon Vásárosnamény székhellyel újabb első fokú közigazgatási hatósági szervezetet hoznak létre - olvasható a rendelettervezetben.

A beszerzésre 12 milliárdot költenek

A többfunkciós sebességmérők beszerzésére uniós források felhasználásával 12,5 milliárd forintot költenek. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) korábban azt közölte az MTI-vel, hogy az újfajta traffipaxok nem csak sebességet mérnek. Nagy felbontású kameráik más szabálysértést is képesek dokumentálni, mint például a szabálytalan sávváltást, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson való áthajtást, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegését, a biztonsági öv használatának elmulasztását. A KKEP-k képesek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból az automatikus rendszámfelismeréssel, így útdíj, útvonalengedély, behajtási engedély, bírságnyilvántartás rendszerét is ellenőrizni tudják.

Az ORFK korábban azt közölte, hogy a projekt 2015. március 31-én zárul. A beruházás célja, hogy Magyarország megfeleljen az Európai Unió közlekedéspolitikai célkitűzésének. Az eddigi eredmények, a 2008 óta töretlenül javuló közúti közlekedési mutatók javítása "további erőfeszítést igényelnek" - írta korábban az MTI.