Bár jelenleg igen összetettek és bonyolultak a közlekedési szabályok megsértése miatti közigazgatási és szabálysértési eljárások, számos bírság fix összegű, tehát jogszabály határozza meg, hogy egy szabály megsértése miatt mekkora összegű büntetést kell kiszabni - ezen változtatni pedig semmilyen fellebbezéssel nem tudunk.

A Napi.hu előző anyagában azzal foglalkozott, hogy egy eljárás elindítása esetén az autósnak milyen lehetőségei vannak jogai érvényesítésére, most pedig annak néztünk utána, hogy bizonyos szabálysértések esetén mekkora bírságot kell befizetni - a gyűjtésben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. volt a segítségünkre. Jelen anyagunk az éppen hatályos jogszabályok alapján készült, ám érdemes kiemelni, hogy ezek folyamatosan módosulnak, így elképzelhető, hogy hamarosan ismét más összegekről kapunk csekket.

Akár 300 ezer gyorshajtásért, 100 ezer ittas vezetésért

Talán a leggyakoribb hiba, amit egy autóvezető elkövet a gyorshajtás, ezért először ennek összegeit ismertetjük. Amennyiben az 50 km/h-s sebességkorlátozást legalább 15 km/h-val átlépjük, de még 25 km/h alatt marad a túllépés úgy 30 ezer forint a bírság, 25 és 35 km/h közötti sebességtúllépésnél ez 45 ezer forint, 35 és 45 km/h között pedig már 60 ezer forint. Az összeg emelkedése nem áll le, így 75 km/h feletti átlépésnél, tehát ha városban 50-es táblánál 125 km/h-val hajtunk, akkor már 300 ezer forintot is eléri a bírság. A büntetési összegek ugyanezek, ha a megengedett sebesség nagyobb az 50 km/h-nál, ám például 100 km/h feletti sebességkorlátozásnál már 110-el kell átlépni a megengedett határt - magyarán autópályán legalább 240-el kell hajtani ahhoz -, hogy a legfelső, 300 ezres bírságot szabják ki ránk. Ide kapcsolódik, hogy autópályán a leállósávban sem érdemes haladni, mert az is 100 ezres bírságot von maga után.

Sokan máig nem szeretik használni a biztonsági övet, mondván zavarja őket, vagy egy baleset esetén könnyebben el lehet anélkül hagyni a járművet, ám nem érdemes trükközni, mivel lakott területen 10, ezen kívül 15, míg autóúton, illetve autópályán 20 ezer forintot kell fizetnünk ennek hiányában.

Nem kevés gondjuk van a rendőröknek az ittas vezetőkkel is, így ez lenne a következő témakör, amivel foglalkoznánk: amennyiben a sofőr szervezetében 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációt meg nem haladó értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, úgy 30 ezer forintot kell a hatóságoknak befizetni, ennél magasabb értéknél - ha az még nem minősül bűncselekménynek - 100 ezer forint a bírság. A jogszabály arra is kitér, hogy mennyit kell fizetni abban az esetben, ha nem gépi meghajtású járművet vezetünk ittasan: 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál magasabb érték esetén főútvonalon 60 ezer, azon kívül 30 ezer a büntetés.

Egy piros lámpa elnézése 50 ezer forintba kerül, míg a vasúti átjáró előtti megállásra vonatkozó rendelkezések megsértése esetén 30, a ráhajtásra vonatkozók megsértése esetén pedig 60 ezret kell fizetni. Arról, hogy egy kanyar elvétése esetén mennyi a pontos bírság, ide kattintva tudhat meg bővebb információkat, ám annyit érdemes kiemelni, hogy védett természeti területre engedély nélkül véletlenül se hajtson be senki, mert ebben az esetben 150 ezer forint a bírság, míg ha fokozottan védett területről volt szó, akkor ez eléri a 300 ezret is.

Egy éve lejárt műszakiért 60 ezer

Ezek voltak a közigazgatási eljárás során kiszabható büntetések, a továbbiakban a szabálysértési eljárás büntetési összegeivel foglalkozunk, a legfontosabb különbség a kettő között, hogy ez utóbbi esetben már lehetőségünk van alacsonyabb összegű helyszíni bírság befizetésére is.

Ilyen szabálysértési bírságot kaphatunk akkor, ha például az engedélyhez kötött jármű vezetője nem rendelkezik járművezetésre jogosító okmánnyal vagy olyan járművet vezet, amelyik kategóriára nem érvényes a jogosítványa. Előbbi esetben a helyszínen 45, később már 90 ezer forintot kell befizetni, míg utóbbi esetben 35 és 70 ezer a két büntetési tétel. Akkor is büntethetőek vagyunk, ha olyan személynek adjuk át a volán akinek nincs jogosítványa: helyszínen 25 ezer a bírság, amennyiben pedig később fizetnünk, úgy - ahogy minden esetben - ennek dupláját kell a hatóságnak átutalni.

Ugyancsak szabálysértési bírság keretében büntetik, ha lejárt a járművünk műszakija. Ha az ez több mint három hónapja lejárt, de hat hónapot nem haladta meg akkor 20, illetve 40 ezer a büntetés, hat hónap felett 25 és 50 ezer, egy évet meghaladó esetben pedig helyszínen 30, később 60 ezer a bírság. Nagyjából hasonló büntetésre számíthatunk, ha jogtalanul szerelünk fel megkülönböztető fényjelzést vagy a hangjelzést adó készüléket, azaz például szirénát a gépjárműre, ekkor ugyanis helyszínen 20 ezret kell fizetni, amennyiben viszont halasztanánk a befizetést, úgy már 40 ezer a bírság összege.

Amennyiben megállni tilos tábla alatt megállunk, vagy várakozni tilos tábla hatálya alatt várakozunk, úgy a rendőr 10 ezer forintra bírságolhat minket a helyszínen. A mozgáskorlátozott várakozóhelyen való jogosulatlan várakozás már helyszínen 50 ezer forintunkba fájhat, a megállás autópálya és autóút úttestjén és leálló sávon tétel 20 ezerbe kerül, míg ha olyan helyen parkolunk le, ahol a járművel kitakarunk egy közlekedési lámpát, vagy egyéb jelzőtáblát, úgy 15 ezer a helyszíni bírság. Be nem látható kanyarban, bukkanóban való parkolásért 20 ezer, hídon, aluljáróban, alagútban, valamint ezek be- és kijáratánál való megállásért pedig 15 ezres helyszíni bírság jár. Amennyiben autóbuszöbölben, vagy autóbusz forgalmi sávban állunk meg, úgy 10 ezer a helyszíni bírság, ennél valamivel többet, 15 ezret kell fizetni akkor, ha a villamos megállóhelynél levő járdasziget és a hozzá közelebb eső járda közötti úttestrészen állunk meg.