Autósok figyelem - Fontos változások parkolási ügyekben

A Fővárosi Közgyűlés módosította a parkolási rendeletét. Várakozási övezet lesz a Gellérthegy I. kerületi oldala.
NAPI, 2013. február 22. péntek, 12:44
Fotó: Napi.hu

A rendelet módosítását alapvetően két kerületi önkormányzatnak a várakozási övezet bővítésével kapcsolatos kérelme indokolta. A Budavári Önkormányzat javaslata alapján a Gellérthegy I. kerületi oldala 3 órás maximális várakozási idejű és 3. díjtételű (350 forint/óra) várakozási övezet lesz, annak érdekében, hogy a Gellérthegy parkolási célú egész napos használata mérséklődjön.

Az autósok számára kedvező módon változik a szabályozás Belváros-Lipótváros területén a kerületi önkormányzat javaslata alapján. A Ferenciek tere átépítésének idejére a Városház utca teljes hossza, valamint a Párizsi utca Városház utca és Petőfi Sándor utca közötti szakasza kikerül a korlátozott behajtást lehetővé tevő védett övezetből és a jövőben mindenki számára hozzáférhető, fizetős várakozási övezetté válik. Így mind a behajtás mind a várakozás megoldott lesz az említett útszakaszokon. A várakozási övezetekben legkorábban 2013. április közepén kezdődhet meg a díjfizetés.

A fentieken túl, szintén Belváros-Lipótváros Önkormányzatának kezdeményezése alapján, az V. kerület védett övezetét határoló útvonalak (amelyek nem tartoznak a védett övezethez) melletti ingatlanok állandó lakosai - amennyiben az ingatlan előtt nincs kijelölt várakozóhely - a védett övezetben érvényes lakossági behajtási-várakozási hozzájárulást kaphatnak. Így például a József Attila utcában, a Károly körúton és a Kossuth Lajos utcában lakók a védett övezet területén állandó lakóhellyel rendelkezőkkel azonos feltételekkel tudnak majd a védett övezetben várakozni.

Csökken a díjmentes időszak a Margitszigeten

A Margitsziget északi részén van olyan várakozási övezet, ahol 30 percig díjmentes a várakozás, azonban a 30 perc lejártát követően annak időtartama is beleszámít a díjköteles várakozási időtartamba. A BKK, mint parkolás-üzemeltető azt tapasztalta, hogy sok gépjárművezető a 30 percet - a rendeletalkotó eredeti céljától eltérően - nem áruszállításra, valamint nem az utasok be- és kiszállítására használja fel, hanem a 30 perc leteltét megelőzően a parkolóból kihajt, majd ezt követően újra behajt és ezzel kívánják elkerülni a díjfizetési kötelezettséget. Ezért, a most elfogadott közgyűlési döntés értelmében a 30 perces díjmentes időszak a Margitsziget északi parkolójában 10 percre csökken, amivel a várakozási övezet eredetileg megszabott funkcióját kívánjuk erősíteni.

Nem érte el a kívánt célt az 56-osok terén lévő autóbusz várakozóhelyek díjfizetés ellenében történő használata. Ugyanis az autóbuszok inkább a környező, jelenleg díjfizetés bevezetése előtt álló területen várakoznak. Azonban a jövőben az 56-osok terén (Hősök tere és Benczúr utca közötti szakaszon) a tér többi részén érvényben lévő várakozási feltételekhez hasonlóan lehet majd várakozni. Azaz a buszparkoló díjmentessé válik, de a városligeti díjfizetés bevezetése után minden nap 8 órától 18 óráig, személygépkocsi esetében 350 Ft/óra, autóbusz esetében 1050 Ft/óra díj ellenében lehet majd használni a parkolót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Boka, 2013.02.22 20:45

Ez csak forgalom szervezési okok miatt van. Nagyom várom már 2030-at. Ma megtudtam, hogy akkor lehagyjuk a Nyugatot. Addig alszom, ők meg álmodnak....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.02.22 15:46

A rendeletek lényege, hogy az adódból kamerákat vesznek, felszerelik, oszt büntetnek abból, amit veled fizettettek ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html