Autósok, figyelem! Fontos változásokat tervez a kormány

A jövőben a jogosítvány csak az egészségügyi lejáratáig helyettesíti a személyi igazolványt, megszűnik a 10 éves határidő, viszont továbbra is korlátlanul használhatják személyazonosításra a 65 éven felüliek. Változnak a műszaki vizsgával kapcsolatos szabályok is.
Németh Géza, 2017. április 24. hétfő, 15:04
Fotó: Reuters

A kormány honlapján két, közlekedéssel kapcsolatos rendelet tervezet is megjelent. Az egyik kitér arra is, hogy a jogosítvány jelenleg személyazonosság igazolására a kiállításától számított tíz évig, a 65. életévüket betöltöttek esetében viszont határidő nélkül alkalmas. A módosítás szerint személyazonosság igazolására a vezetői engedély az egészségügyi érvényességi időpontjáig, de a 65. életévüket betöltöttek esetében a vezetői engedély érvényességi idejének lejártát követően is alkalmas.

Szigorítja a rendelet a műszaki vizsgabiztosokra vonatkozó előírásokat is. Így például a műszaki vizsgálatok során a vizsgabiztosnak minden esetben vizsgálnia és biztosítania kell összeférhetetlenség-mentességét, vagyis nem vehet részt olyan jármű vizsgálatában, amely saját vagy hozzátartozója tulajdonában vagy üzemeltetésében van. Szintén új szabály, hogy a biztos díjazása nem kapcsolódhat az adott műszaki vizsgálat eredményéhez.

Szintén a műszaki vizsgához kapcsolódó új szabály, hogy ha komoly hiba miatt "bukik meg" a jármű, akkor a forgalmi engedély 2 hónappal meghosszabbítható, de a járművel csak a javítóhelyig lehet közlekedni.

Amennyiben a jármű műszaki állapota komoly vagy veszélyes hiányosságban szenved, akkor nem csak az üzembentartó, hanem a járművezető is bírságolható, de ez utóbbi csak a bírság-tétel 20 százalékát fizeti. Például ha a kerék, a gumiabroncs, vagy a fék és a kormány szenved komoly hiányosságban (mert veszélyezteti a többi közlekedőt), akkor a bírság személyautónál 40 ezer, míg teherkocsinál 10 ezer forint. Amennyiben ezek már veszélyes hiányosságok (a közúti közlekedés biztonságára közvetlen és azonnali veszélyt jelentenek), akkor a bírság - az előbbi sorrendeben - 100 ezer, illetve 400 ezer forint. E tételek 20 százaléka a sofőr büntetése.

Aki használt autót hoz be külföldről, annak jövő év május 20-tól az eladó országában, a műszaki vizsgálatok igazolásáról kiállított "Műszaki vizsgálati bizonyítvány"-t is be kell mutatnia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.04.24 17:20

Sajnos a jogosítvány megszerzése és hosszabbítása terén és az autók műszaki vizsgáztatásánál is virágzik a korrupció. Nem hiszem, hogy az új szabályok e téren változást hoznának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.04.24 17:16

A magyar politikus egy elvetemült barom. Ezek az anyaszomorító mocskok állandóan variálnak a jogsival, a vizsgával, az igazolványokkal, mindennel.
Hogy dögölne már meg mind.
Visszabaxom a jogsit, és lerakom a szlovákoknál, ott vagy 25 évig érvényes.
Meg nézek valami rendes országot, és megszerzem annak állampolgárságát, a sok elmebeteg barom magyar politikusból qrvára elegem van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html