A kerékpárszállító autókra kérhető harmadik, szürke rendszám bevezetése indokolt volt, de közlekedésbiztonsági aggályokra hivatkozva sikerült egy elképesztően bonyolult rendszert kialakítani a belügyminisztériumnak - mondta az InfoRádiónak Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

Elmondása szerint hozzá is eljutottak azok a jelzések, amelyek szerint tarthatatlan és életszerűtlen a rendszer. Ebben ugyanis a biciklitartókat az autóval együtt szemlére kell vinni, aminek külön díja van. Leellenőrzik az eszközt és a járművet, majd egy bonyolult nyilatkozat után lehet igényelni a harmadik rendszámot.

Éppen ezért egyeztetést tartottak, amelyen megállapodtak arról, hogy leegyszerűsítik a folyamatot. A harmadik rendszám igényléséhez így nem lesz szükség semmilyen vizsgálatra - hangsúlyozta a kormánybiztos.

Révész Máriusz sem értette, hogy ha a tetőre szerelhető kerékpártárolókat sem ellenőrzik, így miért kellene a vonóhorogra szerelhető szállítót vizsgálni.

A szürke rendszám kiváltásának díja 5500 forint marad, de mivel a szemle megszűnik, így egyéb költség nem lesz. A kormánybiztos reméli, hogy egy hónapon belül rendezik a helyzetet, így azt követően már egyszerűbben igényelhetik a kerékpárt szállítani kívánó autósok az új rendszámot.