BUX
39006

Autósok figyelem! Hamis fékek kerülnek forgalomba

Éves szinten több százezer nem eredeti, ellenőrizetlen fékalkatrész kerül itthon forgalomba, amely jelentős biztonsági kockázatot jelent - figyelmeztet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Napi.hu, 2016. december 7. szerda, 10:32

Iparági becslések szerint a teljes pótalkatrészpiacon kínált termékek valamivel több, mint 40 százaléka számít kockázatosnak, mivel ellenőrizetlen forrásból származik. A pótalkatrészpiacnak a 10-15 százalékát teszik ki a különböző fékalkatrészek - ezen belül is leginkább a féktárcsák, fékdobok, fékbetétek. Az éves szinten eladott 300-350 ezer fékalkatrész 5-7 milliárd forintos forgalmat jelent és döntő részben nem regisztrált szereplőkön keresztül zajlik.

A többnyire online kereskedelmi csatornákon keresztül forgalomba kerülő termékek a baleseti kockázatokon és környezetvédelmi veszélyeken túl komoly anyagi károkat is okoznak az autótulajdonosoknak.

A gépkocsikkal kapcsolatos javítások 15-20 százaléka a fékberendezés valamely elemét, legtöbbször a forgó-kopó fékalkatrészeket (fékbetét és féktárcsa együttesét, a dobfékek alkatrészeit, a gumi és fém fékcsöveket, munkahengereket és azok gumi elemeit, valamint az elektronikus alkatrészegységeket) érintik - írta közleményében a HENT.