Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Milyen esetekben vonhatja be az intézkedő rendőr a jogosítványt a helyszínen?

Fontos, hogy ezt az intézkedést jogszabály rendezi, tehát külön kormányrendelet határozza meg azokat az eseteket, amikor mérlegelés nélkül, az intézkedő rendőr a jogosítványt elveszi. Ebből az következik, hogy ha a rendeletben meghatározott esetek valamelyike bekövetkezik, akkor nem "kívánság műsor" az, hogy a jogosítványt a hatóság bevonja - írta a portál.

A 32/2011 (XII.28.) Kormányrendelet 32. paragrafusa alapján a rendőr köteles a jogosítványt a helyszínen elvenni, ha a sofőr közúti veszélyeztetéssel, halált, vagy maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset okozásával gyanúsítható, illetve ha ittas, vagy bódult állapotban vezetett. Ezek mind büntetőjogi tényállások.

Szintén a helyszínen kerül elvételre a jogosítvány, ha a sofőr járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, vagy a vezetési jogosultságát jogerősen szünetelteti például a fentiek, azaz ittas vezetés miatt.

Szintén búcsút mondhat az a járművezető a jogosítványának, akinek az esetében gyanú van arra, hogy a jogosítványa hamis, vagy meghamisították, vagy más módon visszaéltek vele. Az utóbbira úgy derülhet fény, hogy az intézkedő rendőr az adatbázisban ellenőrzi a sofőr személyes adatait és a jogosítványának adatait is. Amennyiben ennek során kiderül, hogy a jogosítványt például körözik, akkor annak egyenes következménye annak bevonása.

Bármelyik eset is valósul meg, a jogosítvány helyszíni elvételről átvételi elismervényt kell kapni, melynek tartalmaznia kell az elvétel indokát, jogalapját.

A helyszíni intézkedést követően számítani kell még arra is, hogy további eljárásban - legyen az büntetőeljárás, vagy szabálysértési eljárás - vizsgálni fogják, hogy a jogosítvány elvételének alapjául szolgáló tényállás megvalósult-e vagy sem. Amennyiben igen, akkor a marasztaló határozatban - a további jogkövetkezmények rögzítésén túl - rendelkezni kell arról is, hogy a járművezetéstől való eltiltás milyen időtartamra szól, milyen feltételekkel adható vissza a jogosítvány - olvasható a a D.A.S. JogSzerviz szakértője írásában.