Autósok, figyelem! Így bukhatja könnyen a jogosítványát!

Fontos tudni, hogy a jogosítvány elvételének csak egyik esete az ittas vezetés - hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz.
Domokos László, 2017. május 3. szerda, 15:01
Fotó: Napi.hu

Milyen esetekben vonhatja be az intézkedő rendőr a jogosítványt a helyszínen?

Fontos, hogy ezt az intézkedést jogszabály rendezi, tehát külön kormányrendelet határozza meg azokat az eseteket, amikor mérlegelés nélkül, az intézkedő rendőr a jogosítványt elveszi. Ebből az következik, hogy ha a rendeletben meghatározott esetek valamelyike bekövetkezik, akkor nem "kívánság műsor" az, hogy a jogosítványt a hatóság bevonja - írta a portál.

A 32/2011 (XII.28.) Kormányrendelet 32. paragrafusa alapján a rendőr köteles a jogosítványt a helyszínen elvenni, ha a sofőr közúti veszélyeztetéssel, halált, vagy maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset okozásával gyanúsítható, illetve ha ittas, vagy bódult állapotban vezetett. Ezek mind büntetőjogi tényállások.

Szintén a helyszínen kerül elvételre a jogosítvány, ha a sofőr járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, vagy a vezetési jogosultságát jogerősen szünetelteti például a fentiek, azaz ittas vezetés miatt.

Szintén búcsút mondhat az a járművezető a jogosítványának, akinek az esetében gyanú van arra, hogy a jogosítványa hamis, vagy meghamisították, vagy más módon visszaéltek vele. Az utóbbira úgy derülhet fény, hogy az intézkedő rendőr az adatbázisban ellenőrzi a sofőr személyes adatait és a jogosítványának adatait is. Amennyiben ennek során kiderül, hogy a jogosítványt például körözik, akkor annak egyenes következménye annak bevonása.

Bármelyik eset is valósul meg, a jogosítvány helyszíni elvételről átvételi elismervényt kell kapni, melynek tartalmaznia kell az elvétel indokát, jogalapját.

A helyszíni intézkedést követően számítani kell még arra is, hogy további eljárásban - legyen az büntetőeljárás, vagy szabálysértési eljárás - vizsgálni fogják, hogy a jogosítvány elvételének alapjául szolgáló tényállás megvalósult-e vagy sem. Amennyiben igen, akkor a marasztaló határozatban - a további jogkövetkezmények rögzítésén túl - rendelkezni kell arról is, hogy a járművezetéstől való eltiltás milyen időtartamra szól, milyen feltételekkel adható vissza a jogosítvány - olvasható a a D.A.S. JogSzerviz szakértője írásában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mandokilaci, 2017.05.04 12:25

@fazakasl: Na ahogy Móricka hiszi !Egy éve cseréltem a magyar B jogsim Hollandiában ki ( 10 éve élek itt ) 5 hétig tart a tortura sima csere esetén ahol ellenörzik a jogsi "előéletét " Mellé pechemre mivel 63 éves voltam az orvosim lejárt !Erre nem hogy itteni orvos meg nézett volna ,hanem még a Miskolcon szerzett vizsga papírt eredetiben kérte és hivatalos holland fordítással !Miután beadtam akkor kellett egy internetes nyilatkozat hoyg nincs vezetést kizáró betegségem.Ezt interneten lehet megtenni weboldalon fizetni és egy hétre rá készült el a holland jogsim.Hivatásosnál még macerásabb fiamnak Angliában cserélték ki neki C +E hivatásosa van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2017.05.04 07:14

És ha az ember bukja a jogsiját - na akkor mi van?
Elveszik, elveszik .... ám szépen beülök az autómba és lazán hazamegyek. Utána viszont gyorsan be a hivatalba, s egyből kérek egy másikat, mert "a jogsi elveszett" ....
Amennyire lassú itt a hazai adminisztráció - simán kiadnak róla egy másolatot.
Aztán - mire végre beér hozzájuk a hatósági végzés?
Addigra én már alaposan "szétautóztam" magam ....
Vagy irány egy pár hónapra külföld. Ott bottal üthetik a nyomomat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html