Autósok, figyelem! Így bukhatnak könnyen pár százezer forintot!

Sokba kerülhet – és persze balesetveszélyes is – ezekben a téliesre váltott napokban nyári gumival autózni, mert a biztosítók a kártérítés elbírálásakor mérlegelhetik, megfelelő műszaki állapotban volt-e a balesetet okozott jármű – figyelmeztet a CLB biztosítási alkusz.
Dzindzisz Sztefan, 2017. április 20. csütörtök, 08:09
Fotó: Napi.hu

Sokakat felkészületlenül ért az extrém áprilisi időjárás, a behavazott utakon az autósok jelentős része nyári gumival közlekedetett, s nem egy közülük balesetet is szenvedett. Már az első napon tetemes a kár, a felmérések szerint akár több tízmillió forint is lehet.

A hirtelen jött hó, szél és elfagyás a biztosítókat is meglepte, nem gondolták, hogy áprilisban néhány napig ismét zömében téli káresetekkel kell foglalkozni. Márpedig már tegnap megindult a roham: rengeteg autós jelentkezett a biztosítójánál kártérítésért - közölte a CLB biztosítási alkusz. (Az extrém időjárás miatt viszont legalább a traffipaxozást felfüggesztették.)

Annak ellenére, hogy a biztosítók igyekeznek eleget tenni az elvárásoknak, s megtérítenek minden jogos kárt, vitathatják a nyári gumik miatti balesetek során keletkezett anyagi veszteség kifizetésének a jogosságát - közölte Németh Péter, a cég kommunikációs igazgatója. A kártérítés egyik feltétele ugyanis az, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen. Márpedig a nyári gumi, a havas téli utakon nem számít megfelelő műszaki állapotnak - szögezi le a szakértő.

Német szerint most csak a biztosítók jóindulatán múlik, méltányolják-e az extrém körülményt, s fizetnek-e azoknak is, akik nem az "útviszonyoknak megfelelően", vagyis, a havas úton nyári gumival közlekednek - szögezi le a szakértő. Németh szerint ezért azoknak, akik már lecserélték a téli gumikat, még néhány napig nem tanácsos autóval útra kelni, mert súlyos árat fizethetnek a meggondolatlanságért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csel, 2017.04.20 14:50

Értem én, hogy egy biztosító nehezebb, mint amilyen magas én vagyok... De: melyik törvény rendelkezik ma Magyarországon arról, hogy milyen abroncsot kell használnom ekkor vagy akkor (kedves Trollok, persze nem a kopott, esetleg 20 éves gumikra gondolok)?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html