A járművezetéstől való eltiltással mind a büntetőjog, mind a szabálysértési jog foglalkozik - mondta a Napi.hu érdeklődésére Burján Zsuzsanna, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakjogásza, aki hozzátette, hogy az új Büntető Törvénykönyv (Btk.) alapján, a járművezetéstől azokat a személyeket lehet eltiltani, akik engedélyhez kötött járművezetés szabályait megszegve bűncselekményt követnek el, vagy a bűncselekmény elkövetéséhez járművet használnak.

Rossz hír, hogy ittas, vagy bódult állapotban való vezetés esetén már nincs mérlegelési jog, azaz ezekben az esetekben mindenképpen el kell tiltani a sofőrt. A Btk. megfogalmazása szerint ugyanis az ittas állapotban lévő járművezetés már önmagában is bűncselekménynek minősül, anélkül, hogy az illető balesetet okozott volna. Míg a korábbi büntetőjogi szabályok szerint 0,8 gramm/liter ezrelék és e feletti érték minősült bűncselekménynek, most már elegendő, ha valaki egy pohár sörnek megfelelő alkoholt fogyaszt, és úgy ül a volán mögé. Ez számmal kifejezve azt jelenti, hogy amennyiben a vérben az alkohol mértéke eléri a 0,5 gramm/liter ezreléket, akkor már bűncselekmény elkövetéséről beszélünk - jelentette ki Burján, aki elmondta azt is, hogy az ez alatti szint szabálysértési kategóriába tartozik.

A járművezetéstől eltiltás szólhat határozott időtartamra (ennek minimális ideje 1 hónap, maximális időtartama 1 év), de az is lehet - különösen súlyos esetekben - hogy valakit véglegesen eltiltanak a járművezetéstől. Fontos kitétel, hogy járművezetéstől való eltiltás időtartamába bele kell számolni azt az időszakot, ami a jogosítvány helyszínen történő elvétele és a járművezetéstől való eltiltás büntetésére vonatkozó döntés között telt el.

Járművezetéstől való eltiltás a szabálysértések esetén

Mások a szabályok, amikor enyhébb közlekedési kihágásokat követünk el, ebben az esetben ugyanis szabálysértésről beszélhetünk. Ilyen tipikus eset egyébként többek közt az elsőbbség, vagy előzés szabályainak megsértése, esetleg a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése (pl. várakozni, megállni tilosra vonatkozó szabályok áthágása). Ekkor vagy büntetést kapunk, mondjuk pénzbírság formájában, vagy intézkedéseket foganatosítanak ellenünk - ez utóbbiak közé tartozik a járművezetéstől eltiltás is.

A szabálysértési törvény is meghatározza azoknak a cselekményeknek a körét, amikor kötelezően el kell venni a jogosítványt és azokat az eseteket is, amikor ez a döntésre jogosult mérlegelésére van bízva - hívta fel a figyelmet Burján. Új szabályként jelenik például meg, hogy amennyiben közveszély helyszínén közlekedő 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsi sofőrje az előzés, a kikerülés, a lezárt útszakaszra történő behajtás, vagy az úton való haladásra vonatkozó szabályokat megszegi, úgy el kell venni a jogosítványát.

Abban az esetben is kötelező elrendelni a járművezetéstől való eltiltást, amennyiben az illető szabályszegőt 6 hónapon belül már legalább két alkalommal jogerősen felelősségre vonták a közlekedési szabályok megsértése miatt, és újabb ilyen jellegű szabályszegést követ el.

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben a szabálysértési hatóság valamely közlekedési szabályszegés miatt például pénzbírság megfizetésére és járművezetéstől való eltiltásra is marasztalja a sofőrt, úgy egyedi körülményekre tekintettel csökkenthető a járművezetéstől való eltiltás időtartama. Ilyen érv lehet az, ha valakinek a munkájának ellátásához szükséges a jogosítvány, és a család megélhetése is ettől függ. Ekkor a hatóság mérlegelheti az egyedi körülményeket figyelembe véve azt, hogy eltekint-e az eltiltástól (kivéve a kötelező eseteket), vagy mérsékli-e annak időtartamát.

A helyszínen is bukhatjuk a jogosítványt

Az ellenőrző hatóságnak (például rendőrségnek) a 326/2011 (XII.28.) kormányrendelet alapján három esetben kell elvennie a helyszínen a jogosítványt - mondta Burján Zsuzsanna. Ilyen lehet, amikor felmerül a gyanúja, hogy a jogosítvány hamis, vagy ha sofőrt korábban eltiltotta a hatóság, esetleg a bíróság a járművezetéstől, azonban annak hatálya alatt mégis vezetett. A harmadik eset a közúti közlekedés szabályainak megsértésének büntetőjogi körét öleli fel. Ezen belül a hatóság akkor veszi el - mérlegelés nélkül - a helyszínen a jogosítványt, ha a sofőr közúti veszélyeztetés, vagy ittas, bódult állapotban történő járművezetés, vagy fogyatékosságot, halált, halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset bűncselekményével gyanúsítható. Abban az esetben, ha a helyszínen a jogosítványt a hatóság elveszi, úgy erről jegyzőkönyvet kell felvennie, azaz átvételi elismervényt kell kiállítania, és azt a sofőr részére át kell adnia.