A tolvajok a bevásárlóközpontok, stadionok parkolójában, nyáron pedig a strandokon, a Balaton, a Velencei-tó, illetve a Fertő-tó környékén a legaktívabbak - mondja Némedi Gábor rendőrezredes, a Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztály Vagyonvédelmi Osztályának vezetője.

A tolvajok legtöbbször betörik az ablakot, kitépik, letörik a zárat, vagy a jeladó blokkolásával akadályozzák meg az autó bezárását. Kifigyelik, ha nagy értéket tesz valaki a csomagtartóba, majd a jeladó blokkolása után az egyik bűnöző követi az autóst, míg társa kipakolja a kocsit.

A legnagyobb hiba, ha valaki látható helyen hagyja értékeit, ebbe főleg strandolás előtt esik bele az ember. A biztosítótársasághoz már érkezett olyan kárbejelentés, mikor az ügyfelet a pénztárig követték, majd sorban állás közben emelték ki táskájából a kulcsot.

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2015-ben 5019 alkalommal folytatott eljárást zárt gépjármű feltörése miatt: tavaly leggyakrabban pénzt (681 alkalom), illetve laptopot, notebookot vagy táblagépet loptak ki az autókból (587 alkalom).