BUX

Autósok, figyelem! Kemény bírságolás kezdődik

A közigazgatási szabálysértések szankciói fokozatosak és első helyen a figyelmeztetés áll. A súlyosnak minősített közlekedési szabálysértések - mint például gyorshajtás, ittas vezetés, leállósáv használata - esetén azonban egyből bírságol a rendőr.

Németh Géza, 2017. szeptember 21. csütörtök, 17:06

Jelenleg tárgyalja a parlament a közigazgatási szabálysértések szankcióit tartalmazó törvényjavaslatot. Ez azzal zárul, hogy a szankciók alkalmazásáról a kormány intézkedik majd. Nos, ez a rendelet-tervezet került most fel a kormány honlapjára és ebből emeljük ki a közlekedési szabálysértésekre vonatkozó részt.

A közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvénytervezet - a fokozatosság elvét figyelembe véve - öt szankciót ismer. Ezek a következők: figyelmeztetés, közigazgatási óvadék, közigazgatási bírság, tevékenység végzésétől történő eltiltás és végül az elkobzás.

A bírság tehát a harmadik fokozat. Először csak figyelmeztet a hatóság, és ha egy éven belül nem követ el újabb szabálysértést az illető, akkor újra indul a szankciósor. Ellenben ha egy éven belül másodszor is vét az, akinek már van egy figyelmeztetése, akkor nem bírságot, hanem közigazgatási óvadékot kell fizetnie. Ez abban különbözik a bírságtól, hogy ha a kiszabásától számított egy éven belül nem követ el újabb szabálysértést, akkor visszakapja a pénzét. A harmadik szankció csak a bírság.

Az életet és testi épséget veszélyeztető súlyos közúti szabálysértéseknél viszont azonnal fizetni kell (a hatóságnak nincs mérlegelési jogköre), tehát elmarad az első két, enyhébb szankció. Ezeket határozza meg a rendelettervezet.

Az említett közúti szabálysértések a következők:

a gyorshajtás, a be nem kötött biztonsági öv, a piros jelzésen való áthajtás, a vasúti átjárón való áthaladás szabályainak a megsértése, az ittas vezetés,a behajtani tilos zónába való behajtás,a kötelező haladási irány semmibe vétele, valamint az autópályán a leállósáv jogosulatlan használata.