Autósok figyelem! Kiderült, lesz-e üzemanyag-adócsökkentés

Mindössze pár tized dolláron múlt, hogy a kormány januárban ne csökkentse korábbi szintre a benzin és a gázolaj jövedéki adóját.
Szász Péter, 2016. december 20. kedd, 14:51
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) meghatározta az ásványolaj adómértékek megállapításához szükséges, Brent napi jegyzési átlagárat, amely 49,76 dollár lett. Ez azt jelenti, hogy januárban marad az októberben bevezetett magasabb jövedékiadó-mérték, vagyis a benzin esetében 125, a gázolajnál pedig 120,35 forint literenként.

Így számol a NAV
A január 1-jétől, április 1-jétől, július 1-jétől, illetve október 1-jétől érvényes adómértékek megállapítása a Platts Crude Oil Marketwire - tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszakra vonatkozó - Brent napi jegyzései Mid értékeinek és a tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszak egyes napjaitól számított mindenkori harmadik havi szállítású Brent napi jegyzések Mid értékeinek számtani átlaga alapján történik.

Így nagyon kevesen múlt, hogy a gázolaj esetében 12,7, a benzinnél pedig 6,3 forintos árcsökkenés jöjjön, ugyanis a jövedéki adót még áfa is terheli.

A kormány a nyáron fogadta el az új adócsomagot, amely az üzemanyagok adótartalmát a Brent árához kötötte. Ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin és kerozin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. Így a benzin adómértéke literenként 125 forint, a gázolajé pedig 120,35 forint lesz. A két üzemanyagfajta adómértékének közelítését a személygépkocsikban azonos felhasználásuk és környezetterhelési szempontból hasonló tulajdonságuk indokolja.

Azokban az esetekben, ahol a gázolajat főként nem személygépkocsikban használják fel, így a fuvarozók, a mezőgazdasági termelők, az adómérték növekedéssel azonos mértékben növekvő kedvezményt vehetnek igénybe. A kereskedelmi gázolajat használók, azaz a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművel fuvarozók és buszok adó-visszaigénylésének mértéke literenként 7 forintról 17 forintra emelkedik. A mezőgazdasági termelők pedig a felhasznált gázolaj jövedéki adójának 82 százaléka helyett 83,5 százalékát igényelhetik vissza.

Ha azonban a kőolaj világpiaci ára meghaladja az 50 dollár értéket, akkor az adómértékek (benzinnél literenként 120 forint, gázolajnál pedig 110,35 forint) és adókedvezmények mértékei (kereskedelmi gázolajnál literenként 7 forint, mezőgazdasági gázolajnál pedig 82 százalék) a jelenlegi szinten alakulnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2016.12.20 18:08

Kell a pénz focira. Még a végén kidöglik a gyep felcsúton ha nem fűtik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2016.12.20 17:50

Szerintem persze világméretű szemétség és rémesen nagy pofátlanság a már jövedéki adóval megterhelt árat még az ÁFÁ.-val is simán megfejelni! Ilyen valójában a világon sehol nincsen, hogy a már a termékre kirótt jövedéki adó egy másik adónak simán adóalapja legyen.
(még ha már összeg-szerűen is!)
Legyenek inkább egymás mellett! Az alap - maga az üzemanyag bekerülési (termelői, előállítási) ára .
Vagy ne legyen semmi egyáltalán, hiszen az üzemanyag is csupán egy olyan tejmék, mint a kenyér vagy a tej!
Esetleg a villamos áram vagy a földgáz!
Ámde akkor egyből és rögtön rezsicsökkentésre lenne hajlamos!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kutyauto, 2016.12.20 15:29

Hát, ez milyen meglepő! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html