Autósok, figyelem! Nem várt fizetnivaló jöhet a műszaki miatt

Sokan vélhetően nem néhány hete vagy hónapja, hanem hosszabb ideje nem ellenőrizték a műszaki vizsgájuk érvényességét, s csak kevesen vannak, akik legalább hozzávetőlegesen tisztában vannak az adott dátummal. Ha nem figyelünk oda, könnyen több 10 ezer forintos extra kiadást hozhatunk össze magunknak.
K. Kiss Gergely, 2017. október 31. kedd, 11:08
Fotó: Napi.hu

Amennyiben kevesebb mint 3 hónapja járt le a műszaki, akkor az igazoltató rendőr dönt a helyszíni pénzbírságról, melynek legalacsonyabb értéke 5 ezer forint lehet. Ha a műszaki érvényessége 3-6 hónapja járt le, akkor a helyszíni bírság 20 ezer forint, a szabálysértési pénzbírság pedig 40 ezer forint - olvasható a hvg.hu-n.

A 6-12 hónapja lejárt műszakiért 25-50 ezer forintos bírság osztható ki, ha pedig már több mint 1 éve nincs érvényes műszaki az autón, akkor 30-60 ezer forintos kiadásra kell felkészülni. A zéró tolerancia jegyében egyébként már a műszaki vizsga lejárati dátumát követő nap első percétől bármikor büntethetnek.

Ha lejárt a műszakink, akkor először egy 3500 forintos útvonalengedélyt kell szerezni, és ennek birtokában gurulhatunk el autónkkal büntetés veszélye nélkül a legközelebbi műszaki vizsgáztató állomásig.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.11.01 11:19

@fazakasl:
na, meg is van az elso elo peldany, aki miatt ilyen intezkedeseket kell bevezetni.

nem a muszaki vizsga pairjatol megy az auto, nem is a jogositvanytol, ettol fuggetlenul azert buntetik a hianyat, mert a tobbi kozlekedore nezve veszelyt jelentesz. a fekes bulidert, ha kiderul, az mar buncselekmeny kategoria. remelem a vizsgaztato hely rairta a muszaki lapra, hogy hibas fek miatt bukott a vizsga, amit kozoltek is veled, csak a kesobb bekovetkezo baleset egyertelmusege miatt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2017.10.31 16:28

Na persze!
Erre mondta azt valaha az átlag-magyar: - "háát a f@szom nem kéne?".
Én egyszer bő 4 hónapos lejárata után vittem ki a Mozaik utcába - bármiféle útvonal engedély nélkül. És ott aztán simán levizsgázott!
Egyszer pedig magán a műszaki vizsgán bukott el az autó, mert féktisztítása után az egyik hátsó fékemet csak simán elöntötte a fékolaj a fékpadon, s a fékhatása egyből NULLA lett. Akkor nekem azt mondta a vizsgabiztos a Mozaikban - "uram, innen már csak trélerrel viheti majd el a kocsit".
Na ja - mert én olyan beszari autós vagyok.
Beültem és szépen hazamentem (mindenféle tréler nélkül).
Aztán megvettem egy autósboltban a hátsó komplett fékmunkahengereket, az utcán szépen kicseréltem a fékdobokban mindent, majd ide-oda járkálgattam az országban kocsival, a majd 2 hónapos "próbaidő" után. Mert a vizsgán azt mondották - "hozza vissza 2 hónap múlva". Így akkor ismét elvittem műszaki vizsgára.
Persze - egy az egyben útvonalengedély nélkül. És csodák csodája - akkor egyből SIMÁN ÁTMENT a vizsgán!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html