Autósok figyelem! Újabb csapda az autópályán

Az autópályás útdíjrendszer nem megfelelő ismerete sok pénzt húz ki az autósok zsebéből. A feleslegesen vett éves matricák után itt az újabb talány: miért vásárolt több ezer autós Veszprém megyei matricát?
Szász Péter, 2016. szeptember 16. péntek, 16:12
Fotó: Napi.hu

A nyári hónapokban drágán vásárolt D1 éves matricákról írt cikkünk után, most egy újabb furcsaságra derült fény. Idén az első nyolc hónapban több mint háromezer Veszprém megyei matrica kelt el, ennek túlnyomó többségét személyautókra (D1 kategória) vették. A teljes bevétel 15,8 millió forint volt.

Bár a veszprémi jogosultság messze a legnépszerűtlenebb itthon, a hátulról második baranyai matricából is közel 10 ezer fogyott, még ez is gyanúsan sok, tekintve ennek "előéletét" és a szabályokat.

Amikor ugyanis a megyei matricákat bevezették, a szabály - nem túl autósbarát módon - úgy szólt, hogy minden matrica érvényessége az adott megye utolsó lehajtójáig szól. A rendszer kritikusai többek között a Veszprém megyei matricával érveltek, hiszen ebben az esetben egy 18 kilométeres szakaszért kellett volna a Balatonra igyekvőknek kifizetniük 5 ezer forintot.

A rendszer szerencsére már úgy indult, hogy a matricák érvényessége a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes. Veszprém megyében egyetlen autópályás csomópont van, méghozzá a 90-es számú balatonvilágosi le- és felhajtó. Ezt keleti irányból a Fejér megyei matricával, nyugat felől pedig somogyi jogosultsággal is el lehet érni. Így az átutazóknak is elég két matrica.

A Veszprém megyei matrica területi érvényessége
Forrás: NÚSZ

A Veszprém megyei matrica akkor éri meg, ha valaki rendszeresen autózik a 80-as Polgárdi lehajtó és a 98-as Siófok kelet lehajtó között. Ugyancsak lehet ráció a vásárlásban, ha valaki nyugati irányba autózik, de már Polgárdinál felhajtana a sztrádára, vagy kelet felé, de már a 98-as kilométertől szeretné használni a pályát. Utóbbi két esetben egyébként az 5 ezer forintot egy 8, illetve 10 kilométeres szakaszért fizeti ki.

Természetesen elképzelhető, hogy van az országban háromezer ilyen autós, de az is előfordulhat, hogy sokan - a kezdeti kavarodás miatt is - nincsenek tisztában a szabályokkal és azzal, hogy a matricák meddig érvényesek.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) korábban végzett egy piackutatást az autósok pályahasználati szokásairól, azonban a veszprémi matricával kapcsolatos kérdéseket nem vizsgálták. Kérdésünkre ugyanakkor általánosságban azt mondták, hogy egészen biztosan vannak olyan gépjárművezetők, akik tájékozatlanságból vásárolnak Veszprém megyei matricát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

namana, 2016.09.17 07:14

Nem újabb csapda, hanem újabb napi.hu rosszhiszemű hazug cím!!! Persze ezért fizetik a szerkesztőt - terjesszük a dezinformációt és közben még mindig nem látja a liberálbolsi hogy a fagyi visszanyal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zuljin, 2016.09.16 21:12

Nem biztos hogy felesleges megvenni, mert ugye a rendszer elvileg ott nézi az matricát, ahol felhajtunk az autópályára. Ha az ember nem akar felmenni Veszprémben az autópáylára, hanem kerül egyet, és Fejér és Somogy megyében megy fel a pályára, az ugyan megspórolja az 5000-es Veszprém matricát, de éves szinten a kerülőutak miatt lehet hogy többe jön ki az üzemanyag.
Ha egybként a veszprémi felhajtónál sem kell veszprémi matrica, mert elfogadja a rendszer a somogyi és fejér megyeit is, akkor persze a feltevésem irreleváns.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ravel, 2016.09.16 16:56

@obsitos0:
Aki feleslegesen vette meg azt lehet, hogy érdekli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsitos0, 2016.09.16 16:24

Belegabalyodtatok, mint majom a cérnába !
Aki akarta , megvette, kinek mi köze hozzá ???
Majd még jelentés-kötelezettség is járul a matrica vásárlásához, ki-miért-hogyan-MIBŐL ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html