A KRESZ szerint olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom rendelkezésére két vagy több forgalmi sáv áll (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest), ott a folyamatos közlekedésre szinte mindig a külső, jobb szélső forgalmi sávot kell igénybe venni.

A Magyar Közút tapasztalatai szerint, ahol azonos irányban legalább három forgalmi sávot használhatnak a közlekedők, ott inkább a középső és belső sávot választják, nem sorolnak ki a külső sávba. Márpedig ezzel csökkentik az autópálya forgalomáteresztő képességét, valamint balesetveszélyt is okozhatnak.

Éppen ezért a tájékoztató táblákat még a hét folyamán elkezdik kihelyezni a szakemberek az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán Székesfehérvár és Budapest között - fogalmazott a cég.

Mikor induljunk az M7-esre?

A tapasztalatok alapján, pénteken és szombaton a Balatonra érkező nyaralók vasárnap délután indulnak vissza Budapest irányába, ami nagyobb torlódásokhoz és erős forgalomlassuláshoz vezethet az M7-es autópályán - írta korábbi közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A péntek délutáni és a szombat délelőtti Balaton felé tartó erős forgalom is jelentős menetidő-növekedést okoz. Nagyobb probléma a visszautazáskor tapasztalható, hiszen a Balatonra Budapest irányából pénteken és szombaton megosztva érkeznek a nyaralók, akik vasárnap késő délután szinte egyszerre indulnak vissza. Vasárnaponként visszafelé a legtöbb esetben 3000 jármű/óra feletti a forgalom, esetenként megközelíti a 4000-et is.

A vasárnapi hazaindulás forgalmi szempontból optimális időpontja nehezen határozható meg, a 12-14 óra előtti indulás a legjobb, ugyanis a tapasztalat az, hogy a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a járműmozgás. Ha nincs rendkívüli esemény, akkor a telített autópályán a sebesség 80-90 kilométer/órára csökkenhet le.