Autósok figyelem: változás jön az M7-esen!

A kettőnél több sávos úttesteken is érvényes a jobbra tartás kötelezettsége, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ilyen táblákkal szórja tele az M7-est.
Napi.hu, 2015. július 22. szerda, 12:23

A KRESZ szerint olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom rendelkezésére két vagy több forgalmi sáv áll (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest), ott a folyamatos közlekedésre szinte mindig a külső, jobb szélső forgalmi sávot kell igénybe venni.

A Magyar Közút tapasztalatai szerint, ahol azonos irányban legalább három forgalmi sávot használhatnak a közlekedők, ott inkább a középső és belső sávot választják, nem sorolnak ki a külső sávba. Márpedig ezzel csökkentik az autópálya forgalomáteresztő képességét, valamint balesetveszélyt is okozhatnak.


Éppen ezért a tájékoztató táblákat még a hét folyamán elkezdik kihelyezni a szakemberek az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán Székesfehérvár és Budapest között - fogalmazott a cég.

Változás jön a fizetős autópályáknál
Két új autópálya-szakasz került fel a nem fizetős listára, három pedig a jövő év elejétől lekerül onnan, a nemzeti fejlesztési miniszter rendeletmódosítása értelmében. Nem kell díjat fizetni mostantól az M43-as autópályának a makói csomópont és az országhatár közötti szakaszán, továbbá az M60-as autópályának a Pécs délnyugati elkerülő szakaszán az 58. számú valamint az 5826. számú utak között. A rendelet szerint az M86-os autóút, valamint az M85-ös autóút és az M9-es autópálya viszont a jövő és január elsejével lekerül a nem fizetős listáról.

Mikor induljunk az M7-esre?

A tapasztalatok alapján, pénteken és szombaton a Balatonra érkező nyaralók vasárnap délután indulnak vissza Budapest irányába, ami nagyobb torlódásokhoz és erős forgalomlassuláshoz vezethet az M7-es autópályán - írta korábbi közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A péntek délutáni és a szombat délelőtti Balaton felé tartó erős forgalom is jelentős menetidő-növekedést okoz. Nagyobb probléma a visszautazáskor tapasztalható, hiszen a Balatonra Budapest irányából pénteken és szombaton megosztva érkeznek a nyaralók, akik vasárnap késő délután szinte egyszerre indulnak vissza. Vasárnaponként visszafelé a legtöbb esetben 3000 jármű/óra feletti a forgalom, esetenként megközelíti a 4000-et is.

A vasárnapi hazaindulás forgalmi szempontból optimális időpontja nehezen határozható meg, a 12-14 óra előtti indulás a legjobb, ugyanis a tapasztalat az, hogy a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a járműmozgás. Ha nincs rendkívüli esemény, akkor a telített autópályán a sebesség 80-90 kilométer/órára csökkenhet le.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gigabursch, 2015.07.24 07:46

Tekintélyes mértékben növekedne a költségvetés bevétele, ha a sok szarházi, középső sávban szüttyögőt végre megtanítanák a KRESZ-re.
Én csak támogatom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2015.07.23 21:26

@Mekelekke: Az lenne az igazi csoda, ha a KRESZ végre EGYÉRTELMŰEN szabályozná a lakott területen belüli párhuzamos közlekedést (és jobbra tartást). De tudom, hogy ez csak egy álom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2015.07.23 21:22

@gybognarjr: Ha egyértelműen gyorsabban haladsz a sűrű forgalmú külső sávnál, akkor senki sem fogja elvárni tőled, hogy három másodpercenként sávot válogatva, szlalomozva közlekedj. De ha olyan nagy rés van a kintebb lévő sávban, hogy A SEBESSÉGED MEGTARTÁSA MELLETT LEGALÁBB 10 MÁSODPERCIG akár ott is közlekedhetnél, akkor szerintem bunkóság a belsőbb sávban maradni. Mielőtt felháborodsz, próbáld ki: 10 másodperc igen nagy idő ott.

Ezek a táblák nem szabályt módosítanak, csupán a sáv-foglaló bunkókat próbálják rászorítani egy régóta meglévő szabály betartására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gybognarjr, 2015.07.22 23:43

A fent ismertetett közlekedési szabály teljesen logikátlan és káros!! Logikátlan mindenkinek egy 60 km/o sebességet tartó jármű mögött haladni a jobb oldali sávban, ha pedig gyorsabban akar menni, állandóan előzni kell a lassúbb járgányokat, ki-be ugrálni a sávokból. Valaki nagyon hülye lehetett, aki ezt írta elő .
Több sávos autópályákon a szabálynak azt kellene előírni, hogy két sáv esetében, a jobb szélső sávtól balra eső sávban csak gyorsabban szabad hajtani, egészen a megengedett maximum sebességig. Az előzni óhajtó kocsik elől pedig kötelező besorolni a jobboldali sávokba.
Három, vagy több sáv esetén pedig mindegy, hogy melyik sávban halad valaki gyorsabban, ha a forgalom úgy alakul. Ez leggyakoribb torlódások esetében, amikor a sávok más és más sebességgel haladhatnak nullától felfelé, tehát előfordul, hogy a baloldali sáv egy ideig áll, vagy döcög, a jobboldali pedig egy ideig gyorsabban tud haladni és ez lehet felváltva a torlódás végéig.
Vannak országutak, ahol 4, 5, 6 sáv van, mindkét irányban, márpedig ott egyáltalán nem biztos, hogy a jobb oldali sávokban lassabban halad mindenki, sok esetben éppen ott lehet előzni.
Az is gyakori széles országutakon, hogy egy vagy két jobboldali sáv áttér egy másik országútra, ami szabad és azokon már jóval előbb fel lehet gyorsulni a másik út sebességére, amit pedig elhagyunk ott esetleg csak cammognak a kocsik.
Kulturált közlekedéshez viszont szükséges, hogy kulturált szabályokat, kulturáltan betartsa a túlnyomó és nagyon nagy többség, bár a 100% betartás kellene, de sajnos az utópia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.07.22 14:46

Az a köcsög aki görcsösen a kormányt fogva egyenesen előre nézve a középső sávban 90 el megy annak rakhatnak bármilyen táblát. A rendőr szedje ki a barmokat és büntesse meg, ne pedig a bokorból trafizzon a légkondis skodából. Ugyanezt kéne tenni a leállósávon tolakodókkal is de valahogy a dolog nem akar működni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html