Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az üzemanyagok árának csökkenésével egyre kisebb teher a tankolás a háztartásoknak. Ez a tény ugyanakkor csak önmagunkhoz képest tekinthető javulásnak és nem változtat azon, hogy a régióban a mi fizetésünkből jön ki a legkevesebb üzemanyag. A kutak árai között ugyanis nincs szignifikáns különbség a régióban. Jelentős eltérés nyilván üzemanyag-turizmushoz vezetne a határok közelében, amely nem érdeke senkinek sem.

A fuel-prices-europe.info áradataiból és az Eurostat 2014-es nettóbér-statisztikájából kiderül, hogy egy átlagos magyar bérből 498 liter benzin és 491 liter gázolaj jön ki (ezek a számok az idei béradatok ismeretében nyilván nagyobbak lennének, de a rangsoron aligha változtatnának).

Ezzel az adattal a visegrádi országok körében komoly lemaradásban vagyunk, ugyanis a régióban a benzinből 610-652, gázolajból pedig 685-678 liter jönne ki, ha valaki teljes fizetését a benzinkutaknál költené el.

Még nagyobb a szakadék a régiós és a nyugat-európai országok között. Egy átlagbért kereső német dolgozó 1755 liter benzint és 2050 liter gázolajat tankolhatna a fizetéséből.

Ettől függetlenül az autósok fellélegezhettek

Még ha a régióban hátul is kullogunk, az árcsökkenés komoly megkönnyebbülést hozott a hazai háztartásoknak. Mint azt a napokban kiszámoltuk, 207 milliárd forintot spóroltunk az olcsóbb üzemanyagon tavaly november óta, hogy nem az egy évvel korábbi árakon kellett finanszíroznunk a tankolást.

 

Ha visszatekintünk tavaly októberre - az olajár-esést megelőző időszakra - amikor a benzin 410, a gázolaj pedig 415 forintba került, láthatjuk, hogy mennyivel többre futja egy átlag magyarnak. Az egyszerűség kedvéért egy nettó 150 ezer forintos bérrel számolva, tavaly októberben egy 50 literes tankot 7,3-szor tölthettünk meg benzinnel és 7,2-szer gázolajjal. Most ez a szám a benzin esetében 9,2, a gázolajnál pedig 8,9.