A fizetős úthálózat idén januári kiterjesztése és a kategóriák átszabása miatt közel negyedével nőttek az e-matrica bevételek tavalyhoz képest. Mialatt többen is vásárolták meg a jogosultságokat, megjelent az új D2 kategória a hétnél több személyes autókra, a 3,5 tonnánál kisebb össztömegű haszongépjárművekre és a lakókocsikra. Ezekre az éves jogosultság kivételével a dupláját kell fizetni, mint a D1 kategóriába tartozó személyautókra. Emellett bevezették az U kategóriás matricákat, amelyeket januártól pótkocsik és utánfutók rendszámára kell kiváltani.

Hogy a kormányzat némiképp mérsékelje az autósok terheit, bevezette a megyei matricát, amelyből az első 10 hónapban több mint 1,3 millió darab kelt el.

Bár az új rendszerben az autósoknak számos lehetőségük van arra, hogy a használati szokásaiknak megfelelő jogosultságokat vegyék meg, a dolognak van egy szépséghibája, amely azt sugallja, hogy az autósok terheinek csökkentésére irányuló törekvéseknek is van határa. Hiába szűntek meg ugyanis a "fizikai matricák", a rendszer mégsem ad lehetőséget arra, hogy a megyei és éves érvényessége a vásárlás napját követő 12 hónapig tartson.

Hogy ez a helyzet megváltozzon, ahhoz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntésére lenne szükség, azonban a szaktárca nem tervez ilyen módosítást - tudta meg a Napi.hu.

A hivatalos indokolás szerint ennek két oka van:

  • Az egyik a 15 éves szokásjog, ugyanis az időtartamhoz kötött jogosultságú használati díjas tarifarendszer egységes európai szabályait rögzítő uniós Eurovignetta irányelv rendelkezéseit 1,5 évtizede alakították ki. Az irányelv euróban szabta meg a legmagasabb díjkategória éves és napi díjának az árát, ezekhez kellett arányosítani az alacsonyabb kategóriák és a további érvényességi idők díjait.
  • A másik indok, hogy több környező országban is hasonló használati díjas rendszerek működnek.

Ha valakinek év közben lenne szüksége teljes jogosultságra, akkor a havi matricákat akár egyszerre is megválthatja. Ez csökkenti ugyan az adminisztrációs terheket, de spórolásra aligha ad lehetőséget hiszen 12 darab havi jogosultság a D1 kategóriában bruttó 57 360 forintba kerül szemben az éves 42 980 forinttal.