Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) többek között az adózás feltételeinek egyszerűsítését indítványozta a kormány előtt lévő versenyképességi javaslatban, az újítás pedig a kamara felfogásában adócsökkentéssel is járna - közölte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az M1 csatornán szerdán.

A magyar adózási rendszer meglehetősen átlátható, világos és egyszerű, de az adózási feltételek egyszerűsítésével még inkább könnyítenék az adózás folyamatát - vélekedett Parragh László.

Az adózás feltételeinek egyszerűsítése mellett a javaslatban a digitális tudás adminisztrációban történő erőteljesebb felhasználását szorgalmazza a kamara. A Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatcsomagja, amely a gazdaság versenyképességének javítása érdekében jött létre a kismamák, az inaktívak és a közfoglalkoztatottak munkába állásának ösztönzésével is foglalkozik, a kamara álláspontja pedig az, hogy az említett csoportok bevonásával, legalább 500 ezer munkavállalót lehetne bevinni a munkaerőpiacra - hangsúlyozta Parragh László.

A KSH adatai szerint történelmi mélypontra csökkent a hazai munkanélküliség. Szakértők pedig úgy látják, hogy a közmunkások közül már alig lehetett szakképesített munkaerőt a piacra csatornázni. Gyakorlatilag megvalósult a teljes foglalkoztatottság.

A cselekvési tervbe az említett területek mellett a vállalatok üzleti környezetének minőségi javítására, illetve az oktatásnak a gazdaság igényeihez való igazítására tett javaslatot a Magyar Nemzeti Bank, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium, illetve az MKIK.