Ez az, ami még az alacsony béreknél is jobban nyomasztja a magyarokat - friss elemzés érkezett

Az oktatás helyzete hazánk második legnagyobb problémája - derül ki a Publicus Intézet friss kutatásából, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából végeztek augusztus 10-17 között. Tíz szülőből négy, akinek állami iskolába jár a gyermeke, átíratná gyermekét alternatív iskolába, ha megtehetné.
Szepesi Anita, 2018. szeptember 2. vasárnap, 15:56
Fotó: Pixabay

A megkérdezettek az oktatás helyzetét látják hazánk második legnagyobb problémájának (19 százalék), az egészségügy helyzete (32 után); megelőzve az alacsony bérek (12 százalék), az elszegényedés (8 százalék), a munkaerőhiány (8 százalék) problémáját, és a menekülthelyzetet (7 százalék).

Az oktatási rendszerben tapasztalt állapotokkal 38 százalék elégedetlen, 37 százalék elégedett, azonban az ellenzéki és a bizonytalan szavazók körében többségben vannak az elégedetlenek.

Minden második válaszadó szerint az elmúlt években inkább romlott az állami oktatás állapota, és csak minden negyedik mondta azt, hogy inkább javult. Itt is a Fidesz szavazók azok, akik másként gondolkodnak, körükben többségben vannak (58 százalék) azok, akik szerint javultak az állapotok az állami oktatásban, míg a többi párt szavazói és a bizonytalanok szerint inkább romlottak. Továbbá, minél nagyobb településen lakik valaki, annál kevésbé gondolja úgy, hogy javult az állami oktatás állapota - állapítja meg a felmérés.

A megkérdezettek több mint fele (54 százalék) szerint túl sok az iskolában elsajátítandó tananyag mennyisége, negyedük szerint épp megfelelő, míg mindössze 7 százalék említi azt, hogy túl kevés. Ebben a kérdésben minden vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik, de azok között, akiknek van iskoláskorú gyermeke vagy unokája, többen vannak, akik úgy látják, hogy túl sok a tananyag (61 százalék), mint akinek nincs (49 százalék).

A válaszadók többsége (54 százalék) szerint több praktikus, a mindennapi életben, munkában használható készséget és kevesebb lexikális tudást kellene adnia az iskoláknak, míg csupán a megkérdezettek 15 százaléka gondolja ezt fordítva.

Ebben a kérdésben is minden vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik, azonban leginkább a diplomások, az egyéb pártok szavazói, az érettségizettek, a Jobbik, az MSZP szavazók és a bizonytalanok vélik úgy, hogy a készségekből többet kellene adnia az iskoláknak.

A megkérdezettek háromnegyede szerint túlterheltek a gyerekek az iskolában, míg kétharmaduk szerint a tanárok is túlterheltek. Mindkét kérdésben hasonlóan gondolkodik minden vizsgált társadalmi csoport.

A megkérdezettek többsége szerint a pedagógusok fizetése alacsonyabb az elvárhatónál (40 százalék), míg negyedük szerint éppen megfelelő (28 százalék), mindössze 5 százalék gondolja úgy, hogy magasabb az elvárhatónál.

A válaszadók több mint fele úgy látja, hogy úgy érhető el magasabb színvonal az oktatásban, hogy az iskolás és a tanárok minél inkább önállóan dönthetnek a tananyagról és az oktatási módszerekről. Ezzel szemben a megkérdezettek negyede szerint akkor magasabb az oktatás színvonala, hogy központilag meghatározott egységes tananyag és módszerek alapján zajlik az oktatás.

Minden vizsgált társadalmi csoport szerint magasabb oktatói és intézményi önállóság a célravezetőbb.

A válaszadók majd' kétharmada (58 százalék) nem tartja helyesnek, hogy a pedagógusok csak korlátozott számú tankönyv közül választhatnak, míg csupán negyedük (26 százalék) helyesli ezt.

A megkérdezettek túlnyomó többsége (53 százalék) szerint az állami oktatás jelenlegi állapotáért a kormány a felelős, míg mindössze 3 százalék tartja felelősnek az iskolákat, tanárokat. Tíz olyan szülőből négy, akinek állami iskolába jár a gyermeke, átíratná gyermekét alternatív iskolába, ha megtehetné.

Fotó: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2018.09.03 16:54

"Tíz olyan szülőből négy, akinek állami iskolába jár a gyermeke, átíratná gyermekét alternatív iskolába, ha megtehetné."

Az okot is megkérdezték?
:D
Borsodban én is csakis magániskolába járatnám a gyereket de itt Tarjánban is van olyan rész, ahol ha megkérdeznék a szülőket, akkor 10-ből 12 íratná máshová a gyerekét...
Még azok is, akik az indiai kisebbséghez (ami itt a többség) tartoznak...
:(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.09.03 16:50

"Minden második válaszadó szerint az elmúlt években inkább romlott az állami oktatás állapota"

Vajon hogyan mérték le?
(Főleg úgy, hogy ritka az olyan szülő, akinek annyi sok év van a gyermekei között.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.09.03 13:19

edekes, hogy a fideszes csolatas meg itt is ilyen mertekben megvan. az informatika meg real targyak hatterbe szorulnak, es olyan baromsagok jonnek, mint a mindennapos tesi meg a hittan? iskolaban vallasi baromsagokat kell oktatni, biztos ez kell a gyereknek?

viszont amikor nem lehet direkt kormanykerdesre szukiteni a valaszt, akkor azert latszik, hogy nagy a baj.
fizetes: "5 százalék gondolja úgy, hogy magasabb az elvárhatónál."
ez vilagosan mutatja, hogy alul vannak fizetve a tanarok, de amikor szoba kerul a sztrajk, akkor mindenki fel van haborodva.

nemzeti kerettanterv: "csupán negyedük (26 százalék) helyesli ezt"
tehat totalisan az ellenkezoje a jo az emberek szerint, mint ami az elmult 8 evben tortent.

"Tíz olyan szülőből négy, akinek állami iskolába jár a gyermeke, átíratná gyermekét alternatív iskolába, ha megtehetné."
az allam a legjobb mindenben hiveinek egy kis gondolatebreszto...

de a legnagyobb problema az idiota oktataspolitikan kivul, hogy a magyar oktatasi rendszer egy szar. leginkabb ugy tudnam megfogalmazni, hogy magyarorszagon akademikus kozpontu az oktatas, elvont nagy lexikalis tudasu akademikusokat, tudosokat, tanarokat kepeznek a gyakorlati szakemberek helyett, mar altalanos iskolaban is ez a meghatarozo. minden gyerekbol nem lesz nobel dijas feltalalo, de meg allami csocson logo elvont tudoscsoporttag sem. nincs is szukseg ilyen mennyisegre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html