Az élelmiszerdrágulás hajtja az inflációt

Az élelmiszerárak emelkedése növelte az inflációt februárban - erősítette meg Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője hétfőn az M1 csatornán.
Szabó Dániel, 2019. március 11. hétfő, 12:26
Fotó: Shutterstock

Az MNB-s vezető arról beszélt, hogy főleg a szezonális élelmiszerek ára emelkedett, a tejtermékek ára viszont csökkent.

Az infláció 2018 közepe óta három százalék körüli. A jegybank inflációs céljának bevezetése óta még nem volt olyan időszak, amikor ilyen hosszú ideig a cél körül alakult az infláció - emelte ki.

Úgy vélekedett, a következő hónapokban is emelkedés várható, utána viszont ismét visszafelé fogja venni az irányt az inflációs mutató.

Kitért arra is: az eurózónában mérsékelt inflációs környezet jellemző. Ott az infláció februárban 1,5 százalék körül alakult.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK