Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn az MSZP, a DK, a Jobbik, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum közösen tartott hétfőn sajtótájékoztatót a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által a múlt héten benyújtott salátatörvénnyel kapcsolatban.

Lukács László György, a Jobbik képviselője azt mondta, hogy a parlament egy olyan salátatörvényt fog tárgyalni, aminek számos eleme nem kapcsolódik a koronavírus-járványhoz. Semmi köze a védekezéshez annak, hogy hogyan titkosítanak egy hatalmas beruházást, hogy hogyan kaphatnak a "földesurak" lehetőséget a birtokaik kiterjesztésére, vagy az, hogy egy kormányközeli embernek ingatlanokat akarnak adni - mondta az MTI szerint a jobbikos képviselő.A magyarok biztonságát az szolgálná, ha a törvényhozásban csak és kizárólag a védekezést szolgáló jogszabályok születnének, például olyanok, amelyek előírják a kötelező maszkviselést és biztosítják az ehhez szükséges védőeszközöket.

A képviselő felemlegette azt is, hogy az önkormányzatok helyett miért nem inkább a Mészáros családot vagy Tiborcz Istvánt kérik arra, hogy adóikkal támogassák a kormányzat intézkedéseit - idézte a képviselőt az Index.

Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője megköszönte az egészségügyi dolgozóknak járó ötszázezer forintos juttatást, de leszögezte, hogy a szociális ágazatban, a kiskereskedelemben és a postai szolgáltatásban dolgozóknak is jár a védőfelszerelés és a megfelelő anyagi elismerés - írta az MTI. Több pénzt az embereknek, az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak, de semmit a haveroknak, semmit a rokonoknak - reagált a miniszterelnök hétfői szavaira. A parlament előtt fekvő salátatörvény arról szól, hogy a kormányfő a tragikus helyzetet kihasználva további földekhez, pénzekhez és előnyökhöz akarja juttatni a "saját oligarcháit" - mondta a képviselő.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy miközben kevés az elvégzett teszt, emberek veszítik el a munkájukat, vagy az életüket, Orbán Viktornak az a fontos, hogy építkezzen a Városligetben, épületeket adjon át Schmidt Máriának, átszervezze az egyetemeket, épüljön a Budapest-Belgrád vasút és pénz jusson az "oligarcháknak". A képviselő azt követelte, hogy Magyarország fogadja el az EU által nyújtott pénzügyi segítséget, az így érkező forrásokat pedig fordítsa védekezésre és a nehéz helyzetben lévők megsegítésére - írta az MTI. Az Index szerint Arató azt is közölte, hogy a DK 3000 milliárdos csomagja konkrétan felsorolja, hogy lehetne segíteni az embereken, hogyan kell jövedelemhez juttatni a munkanélkülieket, hogyan kell segíteni a kisvállalkozásokat, ehhez képest viszont "Orbán csomagja túl késő, túl kevés, gyenge és hatástalan".

Semjén Zsolt által benyújtott salátatörvény a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban is tartalmaz jogszabály-módosításokat, de számos más intézkedést is, amelyek nincsenek összefüggésben a járvánnyal. Mint például, hogy eltörölnék a városligeti változtatási tilalmat, budai ingatlanokat adnának ingyen Schmidt Mária alapítványának, eltörölnék a nemváltoztatás jogát, kötelező műemlék-felújítást írhat elő az állam, és elvették volna a polgármesterek döntési jogát is a védekezésben, de azt végül visszavonták. Egy másik törvényjavaslat szerint tíz évre titkosítanák a Budapest-Belgrád-vasútvonal felújításának részleteit. A veszélyhelyzetben nyújtottak be hat felsőoktatási intézmény átalakításáról, állami helyett alapítványi fenntartásba helyezéséről is jogszabályokat.

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott: Orbán Viktor "diktátorosat játszik", felrúgja az alaptörvényt és az EU alapokmányát annak érdekében, hogy elterelje a figyelmet arról, mennyire kevés és gyenge az általa meghirdetett mentőcsomag. Most az a legfontosabb, hogy mérsékeljék a betegek és a munkahelyüket elveszítők szenvedését - jelentette ki a képviselő, aki megismételte a válságkezelő alapjövedelem bevezetéséről szóló korábbi javaslatukat.

Csárdi Antal, az LMP képviselője azt mondta, hogy aki a védekezés frontvonalában dolgozó önkormányzatokat gyengíti, az a védekezés ellen dolgozik. Az önkormányzatok gondoskodnak az idősek ellátásáról, a karanténba helyezett betegekről és a feltételezett vírushordozókról. Mindezt saját forrásból állják, mert a magyar állam nem sem segít nekik abban, hogy védőfelszerelésekhez jussanak.

Hajnal Miklós, a Momentum szóvivőj három szóval jellemezte a kormány tevékenységét: "eszámolás, haszonszerzés, ködösítés" - írta az Index. A Fidesz leszámol az önkormányzatokkal, de ennek a leszámolásnak elsősorban az emberek lesznek az elszenvedői. Az is elfogadhatatlan, hogy beindult egy "járványbiznisz", mert az látszik, hogy akiknek az elmúlt tíz évben a legtöbb jutott a közjavakból, azok nem, hogy többet adnának vissza, de még többet akarnak nyerni - közölte az MTI szerint az ellenzéki képviselő. Hajnal szerint például a Budapest-Belgrád-vasútvonal számít haszonszerzésnek, a ködösítés pedig azt jelenti, hogy szerinte még mindig nem derült ki, mi lesz pontosan azokkal, akik elveszítették a munkájukat a járvány miatt - idézte a politikust az Index.

Szél Bernadett független képviselő Mészárosra és Tiborczra kivetett szolidaritási adó bevezetését, a pénzszivattyúként működő nagyberuházások leállítását (a Budapest-Belgrád-vasútvonal, a Paks 2 építését, és a kormány Várba költözését), a sportra szánt tao-pénzek egészségügybe való átcsoportosítását és a kormányzati "propaganda" leállítását követelte.