A Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank rivalizálása miatt kellett távoznia a jegybank alelnöki posztjáról Nagy Mártonnak - írja az Index. Bár a hivatalos bejelentés szerint Nagy Márton más fontos megbízás miatt mondott le, a lap szerint nem önszántából tette.

Bár korábban úgy tűnt, hogy Matolcsy György jegybankelnök szinte korlátlan bizalmat élvez Orbán Viktornál és a Pénzügyminisztériummal szembeni csatákat rendre megnyerte, a koronavírus-járvány során változott a helyzet. Az elmúlt két hónapban több, részben egymással összefüggő kérdésben is látványosan Varga Mihály álláspontja érvényesült - derül ki a cikkből.

Varga Mihály és a Pénzügyminisztérium ugyanis 2020-ra 3 százalékos recessziót jósolt és ennek megfelelően készült a 2021-es költségvetés is. Ezzel szemben Matolcsy György jegybankelnök kitartott amellett, hogy az idén folytatódhat a növekedés. Továbbá a Pénzügyminisztérium szerint nem volt kielégítő a hazai devizatartalékok szintje, ezért szükség volt nagyobb mértékű devizakötvény-kibocsátásra, miközben az MNB továbbra is a hazai finanszírozás mellett érvelt.

"Nagy Márton nem lett a rendszer kegyvesztettje, nincs ellene politikai harag, csak az elnök úr bizalmából esett ki" - mondta az Indexnek egy érintett Nagy Márton távozásáról. A lap cikke szerint a békeidőben is élénkítő, szinte válságkezelő kondíciók a valódi válságnál eszköztelenné tették a jegybankot és a forintárfolyam már-már kezelhetetlenül elszállt. Az MNB "megfogta" az elharapozó folyamatokat, de a jegybank addigi nagy kormányzati elismerése megcsorbult. Erről a cikkben egy volt jegybanki vezető azt mondta: "Majdnem megszívtuk, és ezért valakit felelőssé kellett tenni."

A Napi.hu Nagy Mártonról szóló portréját itt olvashatja el.