A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége csütörtöki ülésén 25 főben maximálta az élvonalbeli csapatok keretet a 2020-2021-es idénytől - írta az MLSZ honlapjára hivatkozva az MTI. Az elnökség ezzel azt szeretné elérni, hogy az OTP Bank Ligában csökkenjen a csapatoknál alkalmazásban lévő, de keveset szereplő labdarúgók száma. A 25-ös keret kizárólag U19-es vagy fiatalabb korú játékosokkal növelhető.

A korábbi stratégiai törekvések jegyében növekszik a hazai és a fiatal játékosok ösztönzése, illetve az új szabályozás a kluboknál korlátozza a játékosok összesített bértömegét - áll az szövetség honlapján.

Az MLSZ szerint elfogadhatatlan, hogy az NB I-ben a hazai fiatalok szerepeltetésének aránya csökkent az elmúlt évekhez képest. Éppen ezért, illetve a bérek és kiadások csökkentése érdekében Csányi Sándor bejelentette, a szövetség a jövőben maximalizálni fogja az egy keretbe nevezhető játékosok számát; valamint azon csapatokat, amelyek nem felelnek meg a pénzügyi követelményeknek, a jövőben a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, az UEFA financial fair play tapasztalatait felhasználva szankcionálják, akár az átigazolásból is kizárhatják - olvasható az MLSZ honlapján.

Változik a Magyar Kupa

Az MTI szerint döntés született arról is, hogy a következő szezontól minden fordulóban egyetlen mérkőzés dönt a továbbjutásról a Magyar Kupában, ahol minden esetben az alacsonyabb osztályú csapat lesz a pályaválasztó, újrajátszás pedig továbbra sincs: döntetlen esetén hosszabbítás és büntetőpárbaj zárhatja le a továbbjutás kérdését.

A professzionális csapatok az MK 6. fordulójában (szeptember 19-én), a legjobb 128 között csatlakoznak a mezőnyhöz, és kiemeltként egymással nem találkozhatnak. A döntőt a Puskás Arénában rendezik, 2021. május 19-én, a kupagyőztes pedig csatlakozik a nemzetközi kupák mezőnyéhez.

Arról is határoztak, hogy a következő bajnoki szezon augusztus 1-én kezdődik, alig két héttel a nyári Európa-bajnokság londoni döntője után. Az őszi idény december 12-én ér véget.

A másodosztályú pontvadászat rendje lényegében változatlan marad: a húsz csapatos NB II-ben a csapatoknak a mérkőzéseiken legalább egy U20-as játékost kell szerepeltetniük.