Az EU az ipari fejlesztés céljára az önkormányzatoktól elvett területek miatt eljárást fog indítani Magyarország ellen - mondta a Népszavának adott interjújában Bajor Tibor egyetemi oktató, önkormányzati és gazdasági szakértő.Göd esetén például a településtől és önkormányzatától elvesznek egy bizonyos területet és annak irányítását, tulajdonjogát átadják egy másik önkormányzatnak.

Csakhogy Magyarország 1997-ben aláírta az európai önkormányzati chartát, amelyben az is szerepel, hogy önkormányzati határokat csak népszavazással lehet módosítani, egy településtől semmilyen kormányzati vagy parlamenti döntéssel nem lehet a saját területét elvenni. A 2011-es önkormányzati törvény rögzíti, hogy két települési önkormányzat között is csak abban az esetben lehetséges az átadás, ha helyi népszavazáson a helyi lakosok azt megszavazzák.

Szervezett káosz?

Ha az EU az önkormányzati jogok ilyen durva megsértését esetleg elnézné, azt már biztosan nem, hogy ezzel a lépéssel az állam agresszíven beavatkozik a vállalkozások szabad versenyébe. Létrehozhat a kormány bárhol gazdasági övezetet, csak előbb törvényekben meg kell szabnia, hogy milyen feltételek mellett költözhet be oda egy vállalkozás. A szabad gazdasági verseny akadályozása, ha új jelentkezőket nem engednek be ugyanolyan feltételekkel, mint azokat, akik már ott vannak.

Egy újabb bizonyíték, hogy Orbán Viktor távolodik az uniótól? - kérdezte a Népszava. A szakértő szerint elképzelhető, de ha kilép, akkor menekülni kezdenek az uniós cégek, mert nem uniós országból érkező termékekre védővámot vet ki az EU. Egy kiló búzát vagy egy darab almát nem tudunk majd kivinni az uniós piacokra. "Folyton az az érzésem - tette hozzá -, hogy ami mostanában történik, az olyan, mint egy haláltánc: ki tudja meddig maradunk, szedjünk össze mindent, amit lehet. A különleges gazdasági övezeteknél is csak az számít, mennyit lehet ezen politikailag és gazdaságilag nyerni."