Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jogszabály szerint új közforgalmi patika akkor nyitható, ha az ötvenezernél nagyobb lakosságszámú városokban legalább 4000 lakos, az ennél kisebb településeken pedig legalább négyezer-ötszáz lakos jut egy patikára.  Ott, ahol nincs közforgalmú gyógyszertár, nincs ilyen korlátozás. Az adatbázisok alapján hozzávetőleg 2300 közforgalmú és 680 fiókgyógyszertár működik az országban, emellett 200-nál több kézigyógyszertárban és 180 intézeti ellátóhelyen szerezhetők be gyógyszerek. A portál térképre tette, hol találhatóak a patikák.

A patikaellátottságot a településszerkezet befolyásolja inkább, mint a gazdasági erő, az apró falvakban egyszerűen nem éri meg gyógyszertárat működtetni, így aztán nem csak az uniós szinten is a legszegényebb területek közé tartozó Észak-Magyarországon, Borsod és Nógrád megyében található sok patika nélküli település, hanem Vas megyében is.

A gyógyszertárak számának gyarapodására nem nagyon lehet számítani, Hankó a portálnak úgy vélte, a cél a rendszer fenntartása, amihez a szakpolitikai támogatás mellett a vidék stratégiai fejlesztésére is szükség van.