A miniszteri biztos szerint a Szent János-kórház már most, 2017-ben kapna 2 milliárdot egy MR-készülékre, és egy másik olyan gépre, amely segítségével idegsebészeik begyakorolhatják az agyi erekből a vérrögök eltávolítását, így mire átköltöznek a Dél-budai Centrumba, ők is képesek lesznek komplex stroke-központként is működni. Hozzátette: Magyarországon jelenleg mindössze 10 olyan orvos dolgozik, akinek van licencvizsgája arra, hogy ezt a munkát önállóan végezze, csakhogy egy 24 órás nonstop ellátáshoz legalább harmincra lenne szükség, a licencvizsga megszerzése azonban két év és sok pénz.

Most a budapesti ellátás átalakítása okán arra is törekszünk, hogy megszervezzük az oktatást, valamint az állam fizesse a licenc megszerzésének költségeit, cserébe pedig az orvos vállalja, hogy öt évig abban a kórházban marad, amely finanszírozta a képzését - mondta a miniszteri biztos.

Ez a lehetőség más szakmák előtt is nyitott, az új rendszerben legalább egy-kétszáz speciális szakorvossal többre van szükség. De - tette hozzá - hasonló módon működnének együtt a speciális képzettségű szakdolgozókkal, ápolókkal és azt tervezik, hogy a kórházak kapnak egy keretet, amelyből ösztöndíjat adhatnának a különleges tudás megszerzéséhez saját szakembereiknek. Valamennyi új centrum mellé nővérszálló is épülne, amelyben kis garzonlakásokat alakítanak ki, és a megüresedő kórházi ingatlanok egy részét is ilyen célokra hasznosítanák.

A miniszteri biztos kiemelte: okultak a 2007-es kórházbezárásokból, az akkor megüresedett épületek ma is megvannak, és sokba kerül az őrzésük.

Semmiképpen nem akarjuk az eladatlan ingatlanok számát szaporítani. Inkább hasznosítjuk, ha másként nem megy, miután felújítottuk, az állam veheti őket bérbe, saját célra. A hasznosításból származó bevételből fizethetjük a kedvező kamatozású hitelt, amit a fejlesztéseink egy részéhez felvehetünk - mondta a Népszavának Cserháti Péter.