A világ legelhagyatottabb szögleteit - Szent Ilonától a Medve-szigetig, a Csendes-óceáni Clipperton atolltól a pingvinek lakta Anktarktisz melletti Franklin szigetig, a lakatlan déli Bouvet szigettől a Novaja Zmljától is messze fekvő, szintén lakatlan Ujegyinyenyija (elhagyatottság) szigetig - hozza közelebb az olvasóhoz a fiatal (kelet) német írónő.

A Távoli szigetek atlasza nem fotókönyv (e műfajból látni a karácsonyi könyvkínálatban eleget, egy megnézés után  aligha vesszük elő őket újra), hanem irodalmi értékű sziget-leírás, egy-egy történet, kaland, hangulat, hozzá pedig az adott sziget archaizáló, de pontos, igazi kartográfiai remekműnek számító térképe.

A teljes képért kattintson!

A világ olyan pontjai, ahová - legyen bármennyi fapados repülőjárat és booking-szállás - tényleg nem juthatunk el, mindenkit vonzanak. Ahogy Schalansky írja: "valószínűleg azért szerettem annyira az atlaszokat, mert vonalaik, színeik és a bennük feltüntetett nevek pótolták számomra a valódi helyeket, melyekre ellátogatni amúgy sem volt esélyem." A magyar könyvpiacon mára szinte kihalt félvászon-kötést is felelevenítő könyv - amelyet a most indult Clipperton Kiadó jelentetett meg - szinte maga is felér egy utazással...