"Az a kérdés, hogy milyen sebességgel fogunk menni és hová"

A kormány nem csupán két-három szuperkórházat akar, hanem Budapest és a régió teljes egészségügyi ellátását újratervezi - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.
Domokos László, 2017. december 8. péntek, 12:27
Fotó: Shutterstock

Másfél éves hosszú megbeszélésfolyam, több ezer találkozó és interjú után most ott tartunk, hogy van egy egységes koncepciója a központi régiónak, amelyet majdnem szakma, majdnem teljesen támogat. Ennek következtében szinte az összes intézmény megújul, a következő nyolc-tíz évben le fogja nyelni az egészségügy összes fejlesztési forrását a központi régió, hiszen ha akkori árakon több mint ötszázmilliárdot el kellett tölteni, a következő tíz év sem lesz kevesebb hét-nyolcszáz milliárdnál.

Az első negyvenmilliárd forint már az intézményeknél van, és megkezdődött a szükséges műszerek beszerzése - tette hozzá Ónodi-Szűcs Zoltán.

A motort berúgtuk. Az a kérdés, hogy milyen sebességgel fogunk menni és hová. Az EMMI államtitkárságának szeme előtt most egy közel hét-nyolcszáz milliárdos célszám lebeg, de mivel a szakma állandóan változik, nem valószínű, hogy ne kellene két-három évente újratervezni mindent

- mondta az államtitkár a rádióban.

Budapest egészségügyi ellátása három nagy sürgősségi központ köré szerveződik majd. Ezt hívták korábban szuperkórháznak. Ónodi-Szűcs Zoltán abban bízik, hogy az első ilyen sürgősségi központ alapkövét már jövőre lerakhatják.

Címlapkép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK