Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Továbbra sem zavartalan a 2012-es felsőoktatási jelentkezési időszak. A kormány a Széll Kálmán tervben előirányzott kiadáscsökkentés miatt csaknem a felére csökkentette az államilag finanszírozott helyek számát, valamint létrehozta a részösztöndíjas támogatási formát. A változtatások egy januári kormányrendeletben jelentek meg. A sok új információ miatt nemcsak a felvételi tájékoztatót kellett újra kiadni, de a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kilenc nappal meg is hosszabbította a jelentkezési határidőt. Az oktatási államtitkárság az Oktatási Hivatallal és a Diákhitel Központtal pedig országos konzultációt is tartott.

Az elsősorban a jogász és közgazdász szakokon továbbtanulókat érintő drasztikus keretszámcsökkentés és az államilag támogatott képzésben részt vevők "röghöz kötése" ellen február 15-én több ezer jelenlegi és leendő hallgató tiltakozott, a Nefmi azonban kitartott álláspontja mellett. A 2012-es keretszámokról a kormány döntött, azokat már nem lehet növelni, viszont elképzelhető, hogy a pótfelvételi időszakban a jelentkezési adatoktól függően több ezer még fel nem töltött teljes állami és részösztöndíjas helyet tudnak újra elosztani − adta hírül az Oktatásért Felelős Államtitkárság.

Kedden az LMP az Alkotmánybíróságnak (Ab) szóló indítványt tett közzé, mivel a keretszámokat megállapító kormányhatározat több ponton ellentmond a még hatályban lévő, a kormányhatározatnak is jogi alapjául szolgáló felsőoktatási törvénynek − mondta lapunknak Vágó Gábor, a párt politikusa.

A hatályos felsőoktatási törvény tartalmazza, hogy az államilag támogatott helyek száma maximum 10 százalékkal térhet el az előző évitől, illetve azt is, hogy a keretszámokat még a felvételi jelentkezés előtti évben meg kell határoznia a kormánynak − véli Gáli Csaba ügyvéd, az indítvány egyik készítője. Érvelésük szerint így csorbul az érintettek művelődéshez való alapjoga és a jogbiztonság egyaránt. Az utóbbi azért, mert az érintett hallgatóknak a kormány alig több mint egy hónapot adott a jogszabályi változásokra való felkészülésre. Az indítványt azok a felvételizők adhatják be az Ab-nak, akiknek a jogai a kormányhatározat miatt sérülhettek − mondta Gáli. A testület azonban bármikor dönthet, így előfordulhat, hogy az idén jelentkezők számára már túl későn, a beiratkozás után határoz.