Az Ab megsemmisített egy Ptk.-s rendelkezést

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a március 15-én életbe lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) azon rendelkezését, amely méltányolható közérdekhez köti a közszereplők bírálhatóságát - közölte a testület honlapján kedden.
Inforádió, 2014. március 4. kedd, 18:05
Fotó: Napi.hu

Az Ab szerint a kifogásolt rendelkezés sérti a szólás- és sajtószabadságot.

Az új Ptk. három, együttes feltételt támasztott a közszereplők bírálhatósága kapcsán, eszerint a közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét méltányolható közérdekből, szükséges és arányos mértékben, valamint az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja.

Az Ab azonban hétfői határozatában leszögezte: a szabad társadalmi vita kiemelkedő jelentőségű alkotmányos érdek. Nincs szükség további "közérdek" igazolására ahhoz, hogy a közszereplők bírálata másoknál lényegesen szélesebb körben legyen lehetséges, ez a feltétel indokolatlanul szűkítené a véleménynyilvánítás szabadságát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2014.03.04 23:22

Eztet aztán nem értem! Kedves jogész fórumtársaim elmagyaráznák nekem a legfennségesebb AB döntésének a lényegét? Avagy a híradás nem fogalmazott elég világosan?

Ez a passzus azt jelenti, hogy egy közszereplőről, ha az a véleményem róla hogy tolvaj, nem mondhatom ki a jelzőt nagy nyilvánosság előtt akkor, ha a tutyimutyi magyar bíróság nem aggatta rá, mert ez esetben megsértem az emberi méltósághoz való jogát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html