Az Ab megvédte a kismamákat (bővített)

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi határozatában alaptörvény-ellenesnek ítélte és megsemmisítette a Munka Törvénykönyvének azt a rendelkezését, amely szerint a várandós, illetve az emberi reprodukciós eljárásban résztvevő nőt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta a munkáltatóját.
Napi.hu, 2014. május 27. kedd, 17:01
Fotó: Napi.hu

Az alapvető jogok biztosának indítványára indult eljárásban az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a várandósság és az emberi reprodukciós eljárásban való részvétel egyértelműen a gyermeket vállaló nő magán- vagy intim szférájába tartozó körülmények, ezért ezeknek a munkáltató részére történő kötelező kiszolgáltatása a magánszférába történő beavatkozást jelenti. Jelen esetben a speciális tájékoztatás nyilvánvalóan nem tekinthető önkéntesnek, mivel az a felmondási védelem érvényesítésének feltétele - olvasható az Ab közleményében.

MSZP: a kormány hátrányosan megkülönbözteti a kismamákat
Az MSZP szerint a kormány hátrányosan megkülönbözteti a kismamákat. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP Népjóléti bizottságának tagja közleményében emlékeztetett: az MSZP régóta kifogásolja, hogy az Orbán-kormány a kismamákat hátrányosan megkülönbözteti, szerintük a kormány intézkedései családellenesek.
"Orbán és csapata számtalanszor bebizonyította, hogy a nők számukra másodlagos állampolgárok: ült már a soraik közt nem egy asszonyverő vagy nőket durván szidalmazó politikus" - írta a politikus, hozzátéve: az Ab döntése nyomán a Fidesz-KDNP-frakciónak kötelessége megváltoztatnia a munka törvénykönyvének kismamákat érintő részét.

A taláros testület kifejtette, hogy bár az állam alapvetően szabadságot élvez abban, milyen módon biztosítja a gyermeket vállaló nők számára a többletvédelmet a munka világában, a többletvédelem feltételei nem vezethetnek a munkavállaló alapjogainak szükségtelen és aránytalan korlátozásához. A magánszférába tartozó adatokról való tájékoztatás a jelen esetben csak akkor szükséges, ha a felmondási védelem érvényesítése szempontjából releváns esemény, vagyis a felmondás közlése bekövetkezik. Ezzel szemben a vizsgált rendelkezés alapján a munkavállaló arra kényszerül, hogy a reprodukciós eljárás megkezdése napján, illetve a várandósságról való tudomásszerzést követően haladéktalanul megadja a munkáltatónak a felmondási védelem érvényesítéséhez előírt tájékoztatást.

Mindezek alapján az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a támadott rendelkezés alaptörvény-ellenesen korlátozza a gyermeket vállaló nők magánélethez és emberi méltósághoz való jogát. Az Ab arra is rámutatott, hogy a jogalkotó azon nők számára, akik még nem szereztek tudomást a várandósságukról, lehetetlen feltételt szabott a felmondási védelem érvényesítéséhez, ami az érintettek hátrányos megkülönböztetésével járt.

Minderre tekintettel az Ab a Munka Törvénykönyvének vizsgált rendelkezését megsemmisítette, ugyanakkor arra is felhívta a jogalkotó figyelmét, hogy a közszférában dolgozókra vonatkozó szabályozást is tekintse át, és mindazokban az esetekben, ahol a megsemmisített rendelkezéssel azonos tartalmú előírás található, szüntesse meg az alaptörvény-ellenességet.

A határozat teljes szövege itt olvasható.

LMP: a Fidesz eggyel kevesebb helyen alázhatja meg a nőket
Bár a Fidesz szereti magát családbarátnak nevezni, ha valóban az lenne, eszébe sem jutna olyan törvényeket alkotni, amelyek lehetetlen helyzetbe hozzák a nőket. Az Ab által most alaptörvény-ellenesnek nyilvánított rendelkezés például azt jelentette, hogy ha egy várandós nő csak az elbocsátásakor közölte a munkáltatójával, hogy gyermeket vár, akkor a főnöke minden további nélkül kirúghatta - írta közleményében Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke.
Az LMP felszólítja a kormányt, hogy az alkotmánybírósági döntéssel összhangban módosítsa azokat a törvényeket is, amelyek a közszférában dolgozók jogviszonyát szabályozzák; azokat is meg kell, hogy illesse a felmondási védelem, akik nem az Mt. hatálya alá tartoznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.27 20:36

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html