Az adósságcsökkentéshez a GDP-t kell pörgetni - Kovács Árpád

A GDP-arányos államadósság fenntartható csökkentéséhez elsősorban a magyar növekedési képesség erősítésére van szükség - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság és a Magyar Pénzügyi Almanach konferenciáján.
MTI-Eco, 2014. december 11. csütörtök, 17:14
Fotó: Napi.hu

A KSH-nál a GDP-adatok korrekciójára 1995-ig visszamenőleg sor került az új módszertannak megfelelően, így a korábban - többször módosított - értékek általában 1-2 tizedponttal változtak, ugyanakkor az 1997-es és a 2005-ös GDP-index 0,3 tizedponttal, a 2007 évi pedig 0,4 tizedponttal emelkedett. A korrekciók nyomán az utóbbi négy esztendő gazdasági növekedési adatai is módosultak. A 2010 és 2013 közötti négy évben a GDP az eddig publikált 2,1 százalék helyett 2,6 százalékkal nőtt - mondta a KT elnöke. A változtatás kedvezően hatott az eladósodottság mutatószámára, mivel a bruttó államadósság GDP-arányos értéke így az elmúlt 3 évre csökkent.

Kovács a legutóbbi állami bankvásárlásokkal kapcsolatban megjegyezte: az elmúlt néhány évben a gazdaságban az állam tulajdonosi részesedése a GDP 3,6 százalékával gyarapodott. Az idei év végi államadósság az évközben tapasztalt átmeneti növekedés után várhatóan csökken, jövőre enyhe mérséklődés várható. A költségvetés finanszírozása szempontjából kedvező fejlemény, hogy a hosszú hozamok az elmúlt napokban történelmi mélypontra estek - tette hozzá a közgazdász.

Kovács szerint az idei növekedést érintő legjelentősebb fejlemény, hogy a kialakított új autóipari kapacitások termelni kezdtek, a piaci előrejelzők azonban a hazai növekedés lassulásával számolnak a következő években az idei jó teljesítmény után.

Borbély László András, az Államadósság Kezelő Zrt. (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese kiemelte: 2014 november végére 37 százalékra csökkent az államadósság devizaaránya. A forintban kibocsátott állampapírokból a külföldiek kezében mintegy 5000 milliárd forintnyi van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.11 17:58

...szóljon Kovács Úr az exportpiacainknak ,hogy ne 0.4 %-ot növekedjenek !! ...hanem mondjuk 4 %-ot !! Hajrá EU !! Hajrá németek !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html