Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eddig a 2019-es kérelmekhez kapcsolódóan a területalapú közvetlen támogatások és az átmeneti nemzeti támogatások keretében már összesen 347 milliárd forint jogos támogatáshoz jutottak hozzá a termelők. Az adminisztratív és helyszíni ellenőrzések lezárultát követően lehetőség nyílt az egyes jogcímeket érintően a végfizetés előkészítésére.

A szükséges kontrollfolyamatok lezárását követően a Magyar Államkincstár megkezdi a Vidékfejlesztési Program keretében működő területhez kötött jogcímek - például agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást segítő támogatás - kifizetését, már ma agrár-környezetgazdálkodás jogcímen mintegy 7300 ügyfélnél összesen 8,76 milliárd forint összegben történik kifizetés. Április elejétől a közvetlen támogatásokra vonatkozó utalásokra is lehet számítani. Ennek keretében a területalapú támogatást, a zöldítést, vagy a termeléshez kötött támogatásokat folyósítják folyamatosan.

A kincstár által adott tájékoztatás alapján nem fogalmazódott meg technikai vagy egyéb, a koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetre visszavezethető nehézség, amely a kifizetéseket hátráltatná, illetve ellehetetlenítené. A gazdálkodókat érintő nehézségek mérséklése érdekében alapvető cél, hogy a jogosult termelők minél előbb hozzájussanak az őket megillető támogatáshoz.

A június végig tartó időszakban összesen 122,5 milliárd forint kifizetésére lehet számítani. A tervek szerint a legtöbben áprilisban és májusban részesülnek utalásban, hiszen a teljes hátralevő keret 66 százalékát, mintegy 67 milliárd forintot áprilisban, míg 25 százalékát, közel 30 milliárd forintot májusban tervezik kifizetni. Az Agrárminisztérium minden olyan lépést megtesz, amely hozzájárul a gazdálkodók pénzügyi likviditásának biztosításához - hívta fel a figyelmet Nagy István.