A magyar Erste leány konszolidált jelentése szerint adózott eredménye közel 10 milliárd forinttal maradt el a 2008. évitől, értéke 23,6 milliárd forint lett. Papp Edit elnök-vezérigazgató szerint az elmúlt évben a válság dacára aktív szereplő volt az Erste, szinte minden szegmensben növelték piaci részesedésüket. Bevált a tavaly év elején bevezetett stratégia, amely szerint az Erste az alapbanki tevékenységre koncentrál. A dinamizmust jól mutatja, hogy a bank mérlegfőösszege 10,3 százalékkal 2902 milliárd forint lett.

Az eredmény az elnök-vezérigazgató szerint a 14,8 tőkearányos nyereség (bázisévben 23,2 százalék vot a mutató) jobb lett, mint amit a tulajdonosok elvártak. A bank sikeresen tudta költségeit redukálni, annak ellenére, hogy nem volt elbocsátás a banknál. Kedvező volt a bank kereskedési eredménye is. A pénzintézet nettó kamatbevétele 30,6 százalékkal, 103,1 milliárd forintra emelkedett, ugyanakkor a nettó díjbevétel 25,2 százalékkal, 25,967 milliárd forintra csökkent, amit Papp Edit az ügyfelek lelassult aktivitásával magyarázott.

Nem termelő hitelekre képzett céltartalék esetében az Erste konzervatív volt. A lakossági és a vállalati piacon is jóval 10 százalék alatt volt az Ersténél a rossz hitelek aránya. A bank a hitelek és előlegek után megképzett kockázati céltartaléka 18 milliárd forintról 48 milliárd forintra nőtt.

Tavaly a növekedés alátámasztására a tulajdonos forrást biztosított a magyar Erste számára - ez mind tőke (16 milliárd forint), mind a hitelezés folytatásához szükséges - a megemelt betétgyűjtés forrásain túli - összegre igaz.

A stratégia 2010-ben sem változik majd - ígérte Papp Edit, aki ugyanakkor a betéti és a hiteloldalon további innovatív termékek bevezetését ígérte. Az uniós tőke- és likviditási szabályok képlékenyek, ez megnehezíti a tervezést - vélekedett a szakember, remélve, hogy a kereskedelmi banki tevékenységet hozzák kedvezőbb helyzetbe az új szabályozók. A terület a közelmúltig rosszabb helyzetben volt a befektetési bankokkal szemben - mondta az elnök-vezérigazgató. Amíg a szabályozói környezet bizonytalan, addig - összhangban az anyabank álláspontjával - nem lehet pontosabb számot mondani az idei évre várt eredményekkel kapcsolatban - mondta el Papp Edit.