Az Alkotmánybíróság jóváhagyta a bírói rendszer átalakítását

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) az önálló közigazgatási bíróságok felállításáról rendelkező törvényt támadó indítványt, mert megítélése szerint a törvény összhangban van az alaptörvénnyel. Igaz, ehhez módosítani kellett a javaslatot.
Szabó Dániel, 2019. június 20. csütörtök, 09:38
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

"Önmagában a miniszteri igazgatás nem sérti sem a hatalommegosztás elvét, sem a bírói függetlenséget" - áll az Ab határozatáról szóló, a testület honlapján csütörtökön közzétett közleményben az MTI szerint,.

Az országgyűlési képviselők negyede indítványozta, hogy az Ab semmisítse meg a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt, amelyet decemberben ugyanazon a napon fogadtak el, amikor botrányos körülmények között a rabszolgatörvényről is döntöttek. Az ellenzékiek szerint a szabályozás sérti a hatalommegosztás elvét és a kellő felkészülési idő, valamint az ítélkező bírák pártatlanságának, befolyástól mentes döntéshozatalának követelményét. Azt is kifogásolták, hogy szerintük a bírói függetlenség elvét sérti, ha az igazságügyi miniszter dönt a bírói pályázatokról és a költségvetési kérdésekről, és ő nevezi ki bírósági vezetőket.

Az indítvány benyújtása után az Országgyűlés a közigazgatási bíróságok függetlenségét biztosító további garanciákról szóló törvénnyel megváltoztatta, illetve kiegészítette a szabályozást. Vagyis lényegében nem az eredeti javaslatot, hanem a jóval finomabb, átgondolt verziót vizsgálták.

Az Ab a módosított, kiegészített törvények vizsgálatánál abból indult ki, hogy a bírói függetlenség nem azonosítható a bírósági szervezet teljes igazgatási függetlenségével. A bírósági igazgatásnak több modellje létezik, így például a miniszteri modell, a bíró tanácsok általi igazgatás, valamint a vegyes modell és ezek különböző alfajai. Az Ab szerint az a döntő, hogy az igazgatás kizárólag a bíróságok szerkezeti működését érintse, és ne befolyásolja az ítélkezési tevékenységet, illetve ehhez kapcsolódóan a bíró és a bírósági szervezet függetlenségét.

Önmagában a miniszteri igazgatás nem sérti sem a hatalommegosztás elvét, sem a bírói függetlenséget. Mindaddig, amíg a miniszter igazgatási tevékenysége a szakmai működésre, az ítélkező tevékenységre nem gyakorol közvetlen befolyást, alaptörvény-ellenesség nem állapítható meg - mondta ki az Ab.

Az Ab megállapította, hogy a törvény biztosítja a bírói szervek részvételével megvalósuló, az igazságügyi miniszter egyoldalú politikai meghatározottságát semlegesítő ellensúlyt. Az Országos Közigazgatási Bírói Tanács (OKBT) Személyi Tanácsának a bíróvá válás folyamatában és egyes bírósági vezetők kinevezésénél, felmentésénél megfelelő jogosítványai vannak. A közigazgatási bíróságok igazgatásáért felelős miniszter költségvetési jogkörei közvetlenül az alaptörvényen alapulnak, a bírói szervek és vezetők közreműködése az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítását elősegítő ellensúlyként elegendő. A bírók beosztása és áthelyezése, kirendelése, a címadományozás szabályai kellő garanciákat tartalmaznak ahhoz, hogy érvényesüljön az ítélkezés függetlenségének elve.

A határozathoz a 15 tagú testületből három alkotmánybíró - Balsai István, Pokol Béla és Stumpf István - különvéleményt csatolt.

Az Ab határozata a testület honlapján olvasható.

Az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, amely határozatlan időre elhalasztja az önálló közigazgatási bíróságok felállítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2019.06.20 13:37

A közigazgatási bíráskodásnak az igazságügyi miniszter, a polgári - és a büntető bíráskodásnak az OBH elnöke által történő irányítása nem fér össze a független bírói működéssel, de a bíróságoknak önálló hatalmi ágként való tevékenykedésével sem.
Hogy mennyire nem, azt épp az OBT-nek az országgyűléshez benyújtott panasza mutatja, miszerint az OBH elnöknője, Szájerné, a miniszterelnökné kebelbarátnője, folyamatosan, tevőlegesen erőszakolja át az ő, és a Fidesz akaratát a bírói karon.
Azon, amelynek utasítás-, sugalmazás- és minden egyéb befolyásolás mentesen kellene ítélkeznie.
De, egy féldiktatúrában ez is megfelel.
Inkább azt nem értem, hogy egy féldiktatúrát hogyan tűrhetnek még mindig meg, a demokratikus EU-ban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html