Az állam részt venne a vakcinagyártásban

Felmerült az esetleges állami szerepvállalás lehetősége az oltóanyag-gyártásban. Közös cég alapításáról azonban semmiféle kormánydöntés nem született - közölte az NFM és az Emmi.
NAPI, 2013. február 19. kedd, 18:24
Fotó: Napi.hu

A Népszabadság hétfőn írt arról, hogy információi szerint a kormány elfogadta Balogh Zoltán humánügyi miniszter előterjesztését az Omninvest oltóanyaggyártó és a kormány közös vállalatának létrehozásáról az oltások gyártására. Felmerült a teljes államosítás lehetősége is, de azt túl drágának ítélték (3-4 milliárd forintba kerülne). Most a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közös közleményben reagált a hírre.

"Az influenza elleni védekezés Magyarországon szervezett módon, megbízhatóan folyik. A kormányzati szervek, ahogy eddig, a jövőben is mindent megtesznek a járványügyi biztonság érdekében. Az elmúlt időszakban az összehangolt kormányzati munka eredményeként a beszállító Omninvest számos, a szükséges transzparenciát biztosító intézkedést hozott. Az átláthatóság további fokozása érdekében merült fel egy esetleges állami szerepvállalás lehetősége a vakcina gyártásban. Közös cég alapításáról azonban semmiféle kormánydöntés nem született, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ilyen irányú lépéseket nem tett - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK