Az állam tovább morfondírozik az ingatlanadón

Egy a Pénzügyminisztériumnak készült tanulmány szerint mindenkinek fizetnie kellene ingatlanadót, hogy annak legyen értelme.
NAPI Online, 2007. október 9. kedd, 08:28
Fotó:

Csak akkor van értelme bevezetni az ingatlanadót, ha segítségével érezhetően csökkenthetők a munkát terhelő elvonások, s ez nemcsak a munkaadók, hanem a munkavállalók jövedelmén is meglátszik - idéz egy a PM-nek készült tanulmányt a Világgazdaság. Az anyag szerzői szerint mind a magánszemélyeknek, mind a cégeknek fizetniük kellene, mert így kerülhető el az értékes ingatlanok formális tulajdonoscseréje. A szakértők tág határok, 150 és 470 milliárd forint között határozzák meg a lehetséges bevételt. A felső határ közelítése esetén az iparűzési adó felére vagy a társasági és osztalékadó kétharmadára csökkenhetne.

A magánszemélyek ingatlanait a luxusadónál alkalmazott becsléses módszerrel értékelnék fel, míg a vállalkozások esetén a könyv szerinti értéket vennék alapul. Kérdés, hogy milyen kedvezmények érvényesülhetnének: például a nyugdíjas tulajdonosok, a hitellel terhelt ingatlanok stb. esetén.

HOZZÁSZÓLÁSOK