A 600 milliárd forintból 300 milliárd forint a tőkejavítást szolgálja, 300 milliárd forint a garancialapkéntként működik - jelentette be a csütörtöki tájékoztatón Simor András a jegybank elnöke. A tőkejavítást szolgáló részt jövő január 31-ig lehet igénybe venni, míg a garanciaalapot 2009. december végéig. Simor András hozzátette: ha a tőkejavító alapban lévő összeget nem hívják le a bankok, akkor a fennmaradó rész átkerülhet a garanciaalapba.

Átmeneti részesedést szerezne az állam a magyarországi bankokban a pénzintézeteknek szóló tőkenövelési alap keretében nyújtott összeg igénybevétele esetén - mondta Veres János pénzügyminiszter Simor András jegybankelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

Simor András ismertette: az állam nemszavazó, osztalékelsőbbségi részvényt szerezne, amely piaci árakat tükröz. A bankokat érintő csomagról november 10-ig törvényjavaslatot nyújt be a kormány, és soron kívüli eljárásban kéri annak mielőbbi jóváhagyását - írta az MTI-eco.

A csomag kidolgozása során a magyar fél konzultált az Európai Központi Bankkal, figyelembe vette javaslatait, továbbá megbeszéléseket folytatott az Európai Bizottság versenyhatóságával is.Az állami segítséget azok a bankok vehetik igénybe, amelyek a pénzügyi rendszer stabilitásához szükségesek vagy a szavatoló tőkéjük meghaladja a 200 milliárd forintot.

A sajtótájékoztatón elhangzott: még ma tárgyalnak 600 milliárdos akcióról a Bankszövetséggel, és amennyiben az IMF itteni idő szerint éjszaka rábólint a tervre, már holnaptól elérhetők a bankok számára a források.

A tőkenövelési alap nagyságát úgy állapították meg, hogy azáltal a jogosult bankok tőkemegfelelési mutatója 14 százalékra emelkedjen. A jegybankelnök elmondta: garanciaalap célja, hogy a magyar bankok lejáró forrásai helyett új forrásokat tudjanak bevonni alacsonyabb költséggel. A garanciaalapból az a bank részesülhet, amely a tőkemegerősítést már igénybe vette. A csomagra azért van szükség, hogy a magyar bankok ne szenvedjenek versenyhátrányt az európai pénzintézetekkel szemben - hangsúlyozta Simor András.