Az állam visszaveszi a földeket a nagygazdaságok utódcégeitől

Becslések szerint 80-100 ezer hektár termőföld is visszakerülhet köztulajdonba a volt állami nagygazdaságoktól, ezzel kapcsolatban zajlik a tárgyalások előkészítése, várhatóan legalább 200 társasággal veszik fel a kapcsolatot - mondta a Magyar Nemzetnek Szabó Csaba kiemelt földügyekért felelős miniszteri biztos.
NAPI, 2012. július 3. kedd, 11:04
Fotó: Napi.hu

Az előzetes várakozásoknál kissé komplikáltabb feltárni, mely cégeknél mekkora földterület maradt haszonbérletbe, ám a munka gőzerővel folyik. A mintegy 124 volt állami gazdaságból létrejött jogutód cégek különböző átalakulásokon mentek keresztül, felaprózódtak, emiatt előreláthatóan legalább kétszáz céggel kell majd felvenni a kapcsolatot - idézte Szabó Csabát az MTI. A biztos hozzátette: a kormány célja, hogy tárgyalásos úton visszaszerezze a nagy állami földterületeket bérlő gazdaságoktól az olyan, haszonbérletbe adott, növénytermesztésre használt földeket, amelyek e cégeknek extraprofitot hajtanak.

A visszavett 80-100 hektárt újra megpályáztatja majd a Nemzeti Földalapkezelő.

A volt állami gazdaságok földjeit bérlő cégek haszonbérleti joga a mostani kormány idején járt volna le, ám az előző kabinet a bérleti jogok lejárta előtt újabb, jellemzően 20 évre szóló szerződéseket kötött velük - írta a Magyar Nemzet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirásó, 2012.07.03 18:27

a benetton családtól mikor veszik vissza a 70.000.000 m2 termőföldet, ill. , hogy tudták megvenni?
korrupció?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html