Elfogadták az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői azt a javaslatcsomagot, amely a pénzügyi fegyelem javítását célozza - közölte Angela Merkel csütörtök este a brüsszeli csúcstalálkozón. A csomagot Herman Van Rompuy-nek, az Európai Tanács elnökének a vezetésével dolgozta ki az erre a célra létrehozott pénzügyminiszteri szintű munkacsoport.
Az elfogadott javaslatcsomag elemei közé tartozik az euróövezet pénzügyi stabilitási előírásait megszegő tagországok automatikusabb és szigorúbb szankcionálása, illetve a nemzeti gazdaságpolitikai tervek előzetes egyeztetése. A deficit- és adósságcélokat sorozatosan megsértő országokat a tervek szerint politikai alkuk nélkül, automatikusan büntetnék, a nagy ellenkezés miatt azonban elvetették a vétkes országok szavazati jogának korlátozására vonatkozó német-francia kezdeményezést.

Van Rompuy azonban hozzátette, a javaslatok egy részének konkrét formába öntése mindazonáltal még további munkát igényel az unión belül, a konkrét jogszabályi tartalomról a tagországok jövő nyárig próbálnak megállapodni.

A kiszivárgott információk szerint abban is egyetértettek a csúcsvezetők, hogy állandó jellegű pénzügyi alapot kell létrehozni az esetlegesen bajba kerülő euróövezetbeli országok megsegítésére, miután a görög fizetési válság nyomán megteremtett mechanizmus csak 2013-ig marad érvényben.

Eddig büntetőintézkedések csak túlzott államháztartási deficit esetén jöhettek szóba, és a gyakorlatban ilyet még egyszer sem szabtak ki. A szankciók a megreformált rendszerben immár a túlságosan magas adóssággal rendelkezőkre is kiterjednek, emellett csaknem automatikussá válnak, ha a tagországok miniszteri tanácsa már megállapította az előírt határok (a deficit esetében a GDP-hez viszonyított 3, az adósság esetében a 60 százalék) túllépését.

Túllépés esetén letéti, illetve befizetési kötelezettséget is előírnak majd az új szabályok az euróövezeti országok számára. A Van Rompuy-jelentés fontosnak tartja a gazdaság ellenőrzésében érintett uniós és a nemzeti intézmények megerősítését is