Az államadósság misztifikált probléma Gyurcsány pénzügyminisztere szerint

Az államadósság misztifikált probléma, mert a magyar adósság szintje az Európai Unió tagországainak átlagától nem tér el - mondta Veres János, az MSZP országgyűlési képviselője, 2005-2009 között hivatalban lévő pénzügyminiszter a Vállalkozók Napján tartott gazdaságpolitikai fórumon pénteken Budapesten.
NAPI, 2011. december 2. péntek, 18:51
Fotó: Napi.hu

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a Vállalkozók Napján gazdaságpolitikai fórumot tartott, amelyen a korábbi évek pénzügyminiszterei fejtették ki véleményüket a magyar gazdaság elmúlt évtizedéről, jelenlegi helyzetéről, lehetőségeiről.

Nem szabadna előfordulnia, hogy Magyarországon népszavazási és egyéb kezdeményezések ellentétes irányban determináljanak a folyamatokat - idézte Veres Jánost az MTI. Megítélése szerint "a gazdasági szabadságharcot be kellene fejezni, mert az zsákutca lett". Veres János elmondta: a nem ortodox eszközök nem váltották be a reményeket, a hagyományos eszközökhöz kell visszatérni. A különadók bevezetése visszavetette a magyarországi külföldi befektetéseket, pedig az országnak szüksége lenne erre a tőkére - mutatott rá.

A gazdasági növekedés beindítása nagyon fontos kérdés, bár a külső környezet ezt nem segíti - hangsúlyozta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Varga - aki 2001-2002-ben vezette a pénzügyi tárcát - elmondta: a növekedés beindítását segíti többi között az Új Széchenyi Terv, a Széll Kálmán Terv és a januárban induló Start Közmunkaprogram, át kell alakítani a szociális és nyugdíjellátó rendszert, ösztönözni kell a foglalkoztatást. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: az Európai Bizottság 2012-re 2,8 százalékos államháztartási hiányt jelez Magyarország esetében, aminek tartása fontos tényező.

Járai Zsigmond, az MNB felügyelő bizottsága elnöke, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. felügyelő bizottsága elnöke, aki 1998 és 2000 között volt pénzügyminiszter, rámutatott: a jó gazdaság alapja a fegyelmezett pénzügypolitika, amelynek a növekedés feltételeit kell biztosítania. Véleménye szerint az elmúlt évek államadósság növekedése a pénzügyi fegyelmezetlenséggel is összefüggött, a politika többet akart elosztani, mint a lehetséges központi bevétel. Járai Zsigmond kifejtette: a lassuló európai gazdaságban szűk Magyarország mozgástere, most kellene többet költeni, az adósságnövekedés árán is a vállalkozásokba kellene pénzt pumpálni, de erre nincs lehetősége az országnak a korábbi évek pénzügyi fegyelmezetlensége miatt. A következő években jelentős növekedés nem várható, inkább lassulásra lehet számítani - tette hozzá.

László Csaba, a KPMG Tanácsadó Kft. ügyvezetője, 2002-2004 közötti pénzügyminiszter nem tekintette sikeres időszakban a 2002-2004 közötti időszakot, mert nem sikerült véghezvinni a fokozott kiigazítást. Aláhúzta: jelenleg gondot jelent, hogy romlott a gazdasági növekedés feltételrendszere, a befektetői bizalom, a bankszektor finanszírozó képessége csökkent. Szerinte a befektetői bizalom erősödne, ha tudható lenne a várható IFM-megállapodás fő iránya.

Draskovics Tibor, a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. üzlettársa, 2004-2005-ben hivatalban lévő pénzügyminiszter szerint az elmúlt évek intézkedései nemcsak a pénzügyi helyzetet rontották, de sok illúziót is tápláltak a társadalomban. Szerinte minden időben a politikai elitnek a pénzügyi fegyelmet olyan értéknek kellene tekintenie, amelyért lehet áldozatokat hozni, értelmes diskurzust folytatni. Úgy ítélte meg: 2013-ra nehezen megoldható helyzet áll elő azzal, hogy a válságadót ki kell vezetni, egyszeri bevétele nem lesz a költségvetésnek, így kellene fenntartani az egyensúlyt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.12.04 11:30

Hát nem csoda, hogy megbukott a Matolcsy féle gazdaságpolitika hiszen marxista-kádárista (elemeket bőséggel felvonultató = hogyhogynem pont a nem ortodox része ez a dolgoknak ) gazdaságpolitikát akartunk a gaz,kizsákmányoló,haszonéhes imperialista,spekuláns fináctőkéseknek (kulturált modern elnevezésük: befektetők) eladni, akik, ( egyesek legnagyobb csodálkozására ) erre nem voltak vevők :-)

avagy Marx hiába előzte meg korát 100 évvel mára 50 évvel már el van avulva...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

malkom, 2011.12.04 11:12

Ha megítéljuk a Veres János és más korábbi vezetok tevékenységét, konnyen abba a hibába eshetunk, hogy az akkori tevékenységet a mai helyzet ismeretében ítéljuk meg, pedig ma ok is mást csinálnának mint akkor. Egészen biztos, hogy az elozo kormányok mind felelosen jártak el ellentétben a mostanival és a mostani kormánypárt ellenzéki viselkedésével. Kivételt képezhet a Meggyesi kormány amelynek egyes húzásai túl merésznek és tévesnek bizonyultak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2011.12.03 11:47

Ez a Veres Jani mégis, hogy kerül még ide? Nem börtönben kellene ülnie már régen? Ne az Eurózóna tagjaihoz hasonlítsa már Magyarországot ez a szerencsétlen ("almát a körtéhez") , hanem a visegrádi országok (kivéve Szlovákia, hiszen ott is Euróval fizetnek) államadósságát mérje a hazaihoz. Pontosan nála nőtt 2006-ban leginkább az államadósság, mivel a hiány akkor volt 9,6% (most a görögöké sincs annyi, pedig egész évben sztrájkoltak és köveket dobáltak).
Tisztelt Veres Úr! Nem az ortodox és az attól eltérő gazdaságpolitikával van baj, hanem inkább azzal, hogy ebből az országból nem lehet ellopni évi 4000 milliárd forintot, hanem maximum 400-at. Tudja ez volt a legnagyobb gond az Ön minisztersége alatt! Egyedül Járai mondja ki az igazságot (most az egyszer): "...a politika többet akart elosztani, mint a lehetséges központi bevétel."
Csak az a baj, hogy ezért a felelősségre vonás mindig elmaradt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html