Az állami nyugdíjrendszert erősítené a Világbank szakértője

A nyugdíjrendszerben meg kell erősíteni az alapvető társadalmi kötelezettséget kielégítő első pillért, az állami járulékrendszert; emellett fokozatosan 65-67 évre kell emelni a nyugdíjkorhatárt Indermit Gill, a Világbank európai és a közép-ázsiai régióért felelős vezető közgazdásza szerint.
MTI-Eco, 2010. november 21. vasárnap, 10:41
Fotó:

A kelet-európai nyugdíjrendszerek úgy tudnának a legjobban megbirkózni a demográfiai változások miatt egyre jobban rájuk nehezedő teherrel, ha az időskori megélhetési juttatások stabilizálása mellett minél jobban ösztönöznék az egyéni megtakarításokat - jelentette ki Washingtonban Indermit Gill.

Gill megítélése szerint egy versenyképes gazdaságú ország nyugdíjrendszerének valamilyen formában az Egyesült Államokéra kellene hasonlítania. Az amerikai rendszer alapvetően az adó és járulék formájában befizetett, "szerény és jól adminisztrált" társadalombiztosítási juttatásokból, valamint az egyéni nyugdíj-megtakarításokból áll.

A közgazdász elmondta, hogy a világ nyugdíjrendszerei alapvetően három pillérre épülnek fel. Az első az állami járulékrendszer, amelynek feladata, hogy biztosítsa az alapvető megélhetést az idős korban, és hogy megóvja az embereket elszegényedéstől. Megítélése szerint ez a nyugdíjrendszer legalapvetőbb feladata.

A második pillérhez az állam által adminisztrált, de a magánszektor által kezelt egyéni nyugdíjszámlák tartoznak, a harmadikhoz pedig az önkéntes nyugdíj-megtakarítások.

Indermit Gill szerint a legtöbb országban - így Magyarországon - a második pillér jövőjéről folyik a vita, főleg az után, hogy a magánpénztárak által részvényekbe fektetett alapok értéke a recesszió következtében megcsappant. A közgazdász szerint vannak olyan elképzelések, amelyek a második pillért az első, s vannak, amelyek a harmadik felé akarják közelíteni.

"Úgy vélem, a rendelkezésemre álló értesülések alapján, hogy a magyar kormány az első változatot kívánja megvalósítani, amely nem az amerikai, hanem inkább a francia modell felé közelít" - jelentette ki Idermit Gill.

A Világbank vezető közgazdásza rámutatott, hogy a hagyományos nyugat-európai modellek a társadalom elöregedése miatt egyre kevésbé fenntarthatóak, és egyre nagyobb deficitet generálnak, ezért reformra szorulnak.

Gill szerint egy nyugdíjrendszer minél egyszerűbb, annál hatékonyabb. A közgazdász megítélése szerint a nyugdíjrendszer reformjának alapvetően azt a célt kell szolgálnia, hogy az hosszú távon is megfizethető és megbízható legyen. A reformnak a közgazdász szerint nem szabad aláaknáznia a közbizalmat.

"A döntéshozóknak olyan megoldásokat kell találniuk, amelyek nemcsak a következő 3, hanem a következő 100 évre is jók lesznek" - jelentette ki Indermit Gill, akinek személyes szakmai meggyőződése, hogy egy hatékony és fenntartható nyugdíjrendszernek az első és a harmadik pillér kombinációjára kell épülnie.

A közgazdász rámutatott, hogy meg kell erősíteni az alapvető társadalmi kötelezettséget kielégítő első pillért. Ennek érdekében - a megnövekedett várható élettartam miatt - át kell értelmezni az "idős kor" fogalmát, és fokozatosan 65-67 évre kell emelni a nyugdíjkorhatárt. Ezáltal biztosítani lehet, hogy a nyugdíjak értéke hosszú távon is elérje a jövedelmek értékének 40-50 százalékát. Rámutatott, a kelet-európai országokban a szociális rendszer fenntarthatósága érdekében jelentősen meg kell emelni a foglalkoztatottak számát, ami a munkaképes lakosság körében messze alatta van a 70 százalékos nyugat-európai átlagnak.

A Világbank szakértője szerint az alapvető szükségletek fölötti igényeket a harmadik pillérből, vagyis az egyéni megtakarításokból kell fedezni. Gill szerint végeredményben az első és a harmadik pillérre támaszkodó modell szolgálhat alapul az uniós országok társadalombiztosítási rendszereinek harmonizálásához, ami nagy mértékben megnöveli az európai munkaerő mobilitását.

"Nem valószínű, hogy Nyugat-Európában be kívánnák vezetni a második pillért" - mondta.

Gill megítélése szerint egyébként a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer "nem túl rossz", még ha az emberek elégedetlenek is vele.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.11.21 17:49

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy 25-40 éves kor között keresett a munkaerő.
Nos ennek a generációnak kellene ezek alapján felnevelni 3 gyereket és 40-80 év között kitermelni a nyugdijakat is valamint felépíteni egy házat stb...hisz aki kiesik ebből a korszakból az 50 éves korában már alig kap melót...vagyis ez a generáció már örül ha "saját megélhetését" kitermeli...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2010.11.21 14:56

67 eves nyugdijkorhatar?? Normalis ez az ember?
Es megis milyen munkat kepes megfeleloen elvegezni egy ilyen idos ember? Pld, az egyensulyzavaraval kuzdve alvanyon dolgozhatna, vagy a rovidlatasaval, remego kezevel adobevallasokat, nyomtatvanyokat toltson ki? Egy ennyire idos ember, egyszeruen a mentalis allapota okan alkalmatlan a legtobb munka elvegzesre.
Ize... Tisztelt kozgazdasz ur! Nagyon sokaknak ketkezi munkaja van am, ami 30..40 ev alatt szepen leepiti az embert egezseget.

Persze, mivel kesobb megy nyugdijba, kesobb kell neki nyugdijat adni, illetve oszesegeben is kevesebb kiutalast fog kapni. Az allam erdeke mindenekfelett, ugye? Hihetetlen az, hogy nyugdijkorhatar emelgetesere, mint a nyugdijrendszer problemaira tokeletes megoldast nyujto lehetosegre tekintenek egyes agyamentek.
Tessek mar korbenezni a KELET-EUROPAI munkeropiacon! Illetve, tessek megprobalni elhelyezkedni, mondjuk 50 evesen, es
aztan tessek 67 eves nyugdij korhatarrol beszelni. Ezzel egyutt kozepkoru, es ereje teljeben levo embertomeg vannak munka nelkul. Talan itt kellene korbenezni, nem? Persze sokkal egyszerubb es koltseghatekonyabb, gyakorlatilag eletuk vegeig dolgoztatni a meg aktivakat.
Valahogy felsejlik regi mondas: "Azt a lovat kell utni, amelyik huz..."

Az oneros nyugdijelotakarekossaghoz, megfelelo realerteku jovedelemre van szukseg, igy aztan eppen a jelenleg is honaprol-honapra elo sokak, akik erre a nyugdijkiegeszitesre a legjobban raszorulnanak majd, nem tudnak felretenni (erdemleges merteku) osszeget.

Tisztelt magyar allambacsi!
Mukodo ongondoskadast akar? Hat pld. tessek felemelni az allami tamogatas max. merteket 100E Ft-rol, mondjuk 500E Ft-ra, a NYESZ-re befizeteseket illetoen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html