Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2012 decemberében a Gyógyító-megelező ellátás jogcímcsoport előirányzatain maradványként 10,5 milliárd forint keletkezett. Ezen összegnek, valamint az államháztartás vártnál kedvezőbb év végi alakulásának köszönhetően további 12,6 milliárd forinthoz jutottak a közfinanszírozott járó- és fekvőbeteg szakellátó intézmények. Az említett összegek kiegészültek a 2011. év végén szétosztott konszolidációs támogatásból visszautalt, és a kormány döntése alapján ismét felhasználhatóvá vált 3,5 milliárd forinttal - olvasható a képviselői kérdésre adott válaszban.

A tavalyi év utolsó napjaiban kiutalt, összesen 26,6 milliárd forintos többletforrást a szolgáltatók felhasználási kötöttség nélkül kapták, igy azt szállítói tartozásaik kiegyenlítésére is fordíthatták.

A tartozások újratermelődésének megakadályozása érdekében a fekvőbeteg-szakellátó intézmények jelentős része 2012 folyamán állami fenntartásba került. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet új fenntartóként folyamatosan felülvizsgálja a kórházi vezetők intézkedéseit, és igyekszik csökkenteni a felhalmozott adósságokat. Ezen felül a központosított közbeszerzés is hozzájárul az intézmények beszállítói tartozásának csökkentéséhez.

Magyarország konvergencia programja alapján a közfinanszírozott egészségügyi intézményeknek is figyelembe kell venniük az abban megfogalmazott hiánycélt. Mivel a finanszírozásukra rendelkezésre álló jogcím kiadási összegét az Országgyűlés zárt előirányzatként fogadta el, azt túllépni csak az előirányzat megemelése esetén lehet, így a kórházak számára a finanszírozási szabályok által meghatározott bevétel áll rendelkezésre ,amelyet a szállítói tartozások kiegyenlítésére is fordíthatnak - írja a szakminiszter nevében az Emmi parlamenti államtitkára.