Három, idén év közben meghirdetett támogatási programban is elbírálták a beadott támogatási kérelmeket az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázatain. A jóváhagyott kérelmekre összesen 95 milliárd forint támogatást ítéltek meg. A támogatás túlnyomó része, közel 81 milliárd forint az állattartó telepek korszerűsítésére használható fel az immár negyedik pályázati körben - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A megítélt összeg negyedét sertéstartók kapták.

Összesen 792 támogatási kérelmet hagyott jóvá a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Szintén idén nyáron hirdette meg a tárca a mikrovállalkozások fejlesztésére fordítható támogatást is. AZ MVH végül 625 kérelmet támogatott, összesen 7,4 milliárd forint kötelezettségvállalás mellett. A vidéki turisztikai tevékenységek ösztönzésének támogatására mintegy 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre. A falumegújítási pályázati jogcímre eddig mintegy 20 milliárd forint forrásigényű kérelem érkezett, míg a vidéki örökség megújítása körébe tartozó projektekre összesen mintegy 11,6 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be - írta az MTI-Eco.

December eleje óta 32,5 milliárd forintot utalt át az MVH agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatásként több mint 9,5 ezer gazdálkodónak. A kifizetéskor elsőbbséget élveznek a korábban beadott, hibátlan kérelmek, melyhez a gazdálkodási naplót is benyújtották a termelők - közölte Palkovics Péter, az MVH elnöke. Emellett megkezdődött a kedvezőtlen adottságú területek, illetve a Natura 2000 gyepterületek után járó támogatások kifizetése is. A két jogcímre eddig 200-200 millió forintot utalt át a hivatal 3130, illetve 2877 kérelem jóváhagyása után. Januárban folytatódik a támogatások kifizetése.