Az amerikai külügy helyretette a magyar kormányt

Az amerikai kormánynak "nincs hatásköre vagy szándéka" tárgyalni Magyarországgal a Közép-európai Egyetem (CEU) vagy más magyarországi egyetemek ügyéről - hangsúlyozta a washingtoni külügyminisztérium kedden kiadott közleményében.
Szabó Zsuzsanna, 2017. május 23. kedd, 19:20
Fotó: Reuters

A Heather Nauert minisztériumi szóvivő által jegyzett közleményben az Egyesült Államok "ismételten sürgeti" Magyarországot, hogy függessze fel a módosított felsőoktatási törvény végrehajtását, amely "diszkriminatív, súlyos követelményeket" támaszt az egyesült államokbeli akkreditációjú magyarországi intézményekkel szemben, valamint "fenyegeti" az akadémiai szabadságot és függetlenséget.

A közlemény szerint a magyar kormánynak "közvetlenül" kell foglalkoznia az érintett intézményekkel egy olyan megoldás érdekében, hogy azok továbbra is szabadon működjenek és szélesebb körű oktatási lehetőséget biztosítsanak Magyarország és a térség állampolgárai számára - idézi az MTI az amerikai külügyminisztérium közleményét.

Balognak érkezett a válasz?

Az Index szerint az amerikai kormány azután adta ki ezt a közlményt, miután Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője levelet írt az amerikai oktatási miniszternek.

Az Index egyrészt arra hívja fel a figyelmet, hogy az amerikai külügy közleményében szó sincs arról, amit a magyar kormány sulykol, miszerint az Egyesült Államok hajlandó tárgyalni az ügyről, sőt, ennek épp az ellenkezőjét mondják ki egyértelműen.

Másrészt Balog Zoltán az Indexnek hétfőn azt mondta: ők most egy levelet várnak az amerikai illetékestől, Betsy DeVos oktatási minisztertől a CEU ügyében. Ehelyett azonban az amerikai külügy rövid egyértelmű közleménye érkezett meg, amiből az olvasható ki, Balogék levelét nem fogják válaszra sem méltatni.

Csak azért is!

Az amerikai kormány - de a CEU retkora is - többször hangsúlyozta már, hogy az USA törvényei szerint a központi kormányzat nem illetékes egyes államok (jelen esetben New York állam) oktatási megállapodásaiban és a mostani közlemény is erre utal egyértelműen. A magyar külügy rakciója sem maradt el természetesen az amerikai tárca közleményére, de mintha az amerikai külügyminisztréium üzenete - ami egyen az amerikai szövetségi kormány üzenete is - süket fülekre talált volna.

A KKM sajtófőnöke, Menczer Tamás az MTI-nek küldött reakciójában ugyanis jelezte: Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott, kijelölt főtárgyaló az amerikai félnek felvázolt tárgyalási menetrendre hivatalos választ vár már több mint három hete.

Egy sajtóközlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól.

A magyar kormány a megállapodásban érdekelt, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás - tette hozzá a sajtófőnök, aki szerint különösen sajnálatos ez annak tudatában, hogy a magyar és az amerikai kormány az elmúlt évtizedekben háromszor kötött oktatási témájú együttműködési megállapodást.

Menczer szerint azt is fontos hangsúlyozni, hogy Magyarországon a tanszabadságot és az egyetemek függetlenségét senki sem veszélyezteti. A magyar felsőoktatási törvény nem diszkriminatív, az érintett felsőoktatási intézmények közül a törvényt nem kifogásolta sem a kínai, sem a malajziai, sem a thaiföldi egyetem, sem az érintett országok nagykövetei. A három amerikai egyetem közül kettő szintén együttműködőnek mutatkozik, és keresi a megoldást - fogalmazott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.05.24 16:41

@rigolya:
Szóbeli jegyzéket csak itt a fórumon válthatsz...
Az ide való...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.05.24 16:39

@tegnaputan:
Pastikának hiába mondod, ő menstruációs véren nőtt fel, úgy kell neki mint egy korty bor...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2017.05.24 14:07

@pastorius: " hogy ad-e tudást, vagy sem...ezt te honna tudod megítélni??:"
Egy példa a CEU tudományos tevékenységéből:
Bukás vagy előrelépés: a menstruációs vért tüntetéseken felhasználó feministák kérdésköre
Hope of failure : subverting disgust, shame and the abject in feminist performances with menstrual blood / Freyja Barkardottir
https://sierra.ceu.edu/search?/X"CEU+Gender+Studies+Department+master+theses"
Ez a CEU nagy tudománya...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2017.05.24 13:56

@rigolya: Itt az eleje:
"34/1979. (X. 24.) MT rendelet
a Magyar Népköztársaság Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között Budapesten, az 1977. évi április hó 6. napján aláírt kulturális, oktatási, tudományos és műszaki-tudományos együttműködési egyezmény kihirdetéséről

(Az Egyezmény jóváhagyásáról szóló jegyzékváltás az 1979. évi május hó 21. napján megtörtént.)
1. § A Minisztertanács a Magyar Népköztársaság Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között Budapesten, az 1977. évi április hó 6. napján aláírt kulturális, oktatási, tudományos és műszaki-tudományos együttműködési Egyezményt e rendelettel kihirdeti."

Sehol sincs "szóbeli"...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.05.24 13:50

@tegnaputan: AZ ÖN ÁLTAL LINKELT JOGSZABÁLYBAN VAN:

"SZÓBELI JEGYZÉK, ..."

EL SEM OLVASSA LINKELT SZÖVEG ELEJÉT???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html