Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakpolitikus csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: még márciusban, Matolcsy György egykori kabinetfőnöke könyvének megjelenésekor, az abban leírtakat figyelembe véve fordult a Legfőbb Ügyészséghez. A gyanúja szerint az akkori gazdasági miniszter bennfentes információkat adott át a Goldman Sachs képviselőinek arról, hogy Magyarország felveszi a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal. A bankárok ezen több millió dollárt kereshettek - mondta a politikus.

Az ügyészség azonban érdemi vizsgálat nélkül szüntette meg az eljárást, ezért, mint mondta, a bennfentes kereskedést szigorúan büntető brit hatósághoz fordul. Tőlük azt várja, hogy adjanak választ arra: történt-e nagy forgalmú, gyanús kereskedés a forint és a magyar államkötvények piacán néhány órával azt megelőzően, hogy a nemzetgazdasági tárca bejelentette a kapcsolatfelvételt a nemzetközi pénzügyi intézményekkel, és ha igen, mely bankok vettek részt abban.

Azt is tudni szeretné, hogy a magyar hatóságoknak lehetett-e tudomásuk a gyanús ügyletekről, de a fő kérdésnek azt tartotta: a Goldman Sachs tudott-e és ha igen, honnan, a későbbi bejelentésről.

Pápa Levente, felidézve a 2011. november 17-én történteket, emlékeztetett: délután négykor vált ismertté a kormány kapcsolatfelvétele az IMF-fel és az Európai Unió pénzügyi szerveivel, ami forinterősödést és az állampapírok árfolyamának emelkedését generálta. Néhány órával korábban azonban a gazdasági miniszter a Goldman Sachs képviselőivel ebédelt, ahol "kikotyogta" az információt, legalábbis ez derül ki Wiedermann Helga egykori kabinetfőnök könyvéből - mondta. Hozzátette: az aznapi árfolyammozgásból látszik, hogy délután egy és két óra között a forint érthetetlen módon erősödött.