Az angol bankfelügyelet elé kerülhet Matolcsy ügye

Az angol bankfelügyeletnél tesz bejelentése a Goldman Sachs ellen bennfentes kereskedés gyanúja miatt az Együtt-PM gazdaságpolitikusa. Pápa Levente arra kíváncsi: Matolcsy György még gazdasági miniszterként végrehajtott-e egy "pénzügyi hazaárulást".
MTI, 2014. május 22. csütörtök, 13:00
Fotó: Napi.hu

A szakpolitikus csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: még márciusban, Matolcsy György egykori kabinetfőnöke könyvének megjelenésekor, az abban leírtakat figyelembe véve fordult a Legfőbb Ügyészséghez. A gyanúja szerint az akkori gazdasági miniszter bennfentes információkat adott át a Goldman Sachs képviselőinek arról, hogy Magyarország felveszi a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal. A bankárok ezen több millió dollárt kereshettek - mondta a politikus.

Az ügyészség azonban érdemi vizsgálat nélkül szüntette meg az eljárást, ezért, mint mondta, a bennfentes kereskedést szigorúan büntető brit hatósághoz fordul. Tőlük azt várja, hogy adjanak választ arra: történt-e nagy forgalmú, gyanús kereskedés a forint és a magyar államkötvények piacán néhány órával azt megelőzően, hogy a nemzetgazdasági tárca bejelentette a kapcsolatfelvételt a nemzetközi pénzügyi intézményekkel, és ha igen, mely bankok vettek részt abban.

Azt is tudni szeretné, hogy a magyar hatóságoknak lehetett-e tudomásuk a gyanús ügyletekről, de a fő kérdésnek azt tartotta: a Goldman Sachs tudott-e és ha igen, honnan, a későbbi bejelentésről.

Pápa Levente, felidézve a 2011. november 17-én történteket, emlékeztetett: délután négykor vált ismertté a kormány kapcsolatfelvétele az IMF-fel és az Európai Unió pénzügyi szerveivel, ami forinterősödést és az állampapírok árfolyamának emelkedését generálta. Néhány órával korábban azonban a gazdasági miniszter a Goldman Sachs képviselőivel ebédelt, ahol "kikotyogta" az információt, legalábbis ez derül ki Wiedermann Helga egykori kabinetfőnök könyvéből - mondta. Hozzátette: az aznapi árfolyammozgásból látszik, hogy délután egy és két óra között a forint érthetetlen módon erősödött.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2014.05.22 14:12

Inkább a lakás biztosítások és a UNIT-LINKED biztosítások ügyét kellene nemzetközi pénzügyi felügyeletek elé vinni. Ezek több kárt okoztak idáig, mint Matolcsy ebédje.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.05.22 14:05

Nem az a kérdés, hogy történt-e, hisz azt midenki tudja, hanem hogy hajlandóak-e belemenni! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html