Az ÁSZ górcső alá veszi a Fideszt is

Ami késik, nem múlik: elmúltak az országgyűlési választások, az ÁSZ pedig ellenőrzi a a Fidesz és a KDNP gazdálkodását.
Domokos László, 2018. július 3. kedd, 09:24
Fotó: Napi.hu

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2018. második félévében megkezdi a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 2016-2017-es gazdálkodásának ütemezett ellenőrzését - jelentette be az ÁSZ.

Az ellenőrzések során a számvevők értékelik, hogy a kormánypártok által közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, valamint a működésükhöz szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használtak-e fel.

A két párt törvényben előírt ütemezett ellenőrzése szerepel az számvevőszék második félévi ellenőrzési tervében, amelyet az ÁSZ hamarosan átad az Országgyűlésnek.

A mai bejelentés részletezi, hogy az ÁSZ törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok gazdálkodásának törvényességét. Mindezt a vonatkozó törvényi előírások alapján, nyilvános módszertan és azonos eljárási szabályok szerint, a 1990 után kialakult ütemezés szerint.

Az időzítést a szervezet azzal magyarázza, hogy a Fidesz és a KDNP 2014-2015-re kiterjedő ellenőrzése 2017 nyarán zárult le. Az akkori megállapítások szerint a pártok a könyvvezetésük és gazdálkodásuk során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat betartották, a működésükhöz a forrásokat, köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat szabályszerűen használták fel és számolták el.

Fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2018.07.03 11:56

Ééééééés, "természetesen" minden a legnagyobb rendben lesz... Csak nehogy hamarabb kiszivárogjon az erről szóló tájékoztató, mint ahogy lezárják a vizsgálatot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html