Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2018. második félévében megkezdi a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 2016-2017-es gazdálkodásának ütemezett ellenőrzését - jelentette be az ÁSZ.

Az ellenőrzések során a számvevők értékelik, hogy a kormánypártok által közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, valamint a működésükhöz szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használtak-e fel.

A két párt törvényben előírt ütemezett ellenőrzése szerepel az számvevőszék második félévi ellenőrzési tervében, amelyet az ÁSZ hamarosan átad az Országgyűlésnek.

A mai bejelentés részletezi, hogy az ÁSZ törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok gazdálkodásának törvényességét. Mindezt a vonatkozó törvényi előírások alapján, nyilvános módszertan és azonos eljárási szabályok szerint, a 1990 után kialakult ütemezés szerint.

Az időzítést a szervezet azzal magyarázza, hogy a Fidesz és a KDNP 2014-2015-re kiterjedő ellenőrzése 2017 nyarán zárult le. Az akkori megállapítások szerint a pártok a könyvvezetésük és gazdálkodásuk során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat betartották, a működésükhöz a forrásokat, köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat szabályszerűen használták fel és számolták el.

Fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu